Het wordt mogelijk om psychiatrische patiënten te verplichten thuis een behandeling te ondergaan. De Eerste Kamer heeft gisteren het wetsvoorstel aangenomen, met algemene stemmen. Ook over een andere gevoelige kwestie viel een besluit: het wordt voor rechters makkelijker om tbs op te leggen aan verdachten die niet meewerken aan psychiatrisch onderzoek. De ‘wet verplichte geestelijke gezondheidszorg’ geeft hulpverleners meer ruimte om patiënten die hulp afwijzen, toch te dwingen een behandeling te ondergaan. Voorheen kon dat alleen door een opname in een psychiatrisch ziekenhuis. In het vervolg kan dat ook thuis.
Ook mag een hulpverlener voortaan eerder ingrijpen en een minder langdurige maatregel nemen. Dat is volgens staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid belangrijk, want ‘soms werkt verplichte opname in een instelling averechts’. De wet gaat waarschijnlijk pas in 2020 in, vanwege de praktische voorbereiding die nodig is.
Toerekeningsvatbaarheid Daarnaast kreeg de ‘wet forensische zorg’ grote steun in de Eerste Kamer. Die wet geeft rechters meer mogelijkheden om tbs-behandeling op te leggen na een misdrijf. De rechter mag voortaan de medische gegevens inzien als een verdachte weigert mee te werken aan onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid. Zo kan een verdachte minder gemakkelijk voorkomen dat de rechter hem tbs oplegt.
Er is jaren gediscussieerd over het wetsvoorstel van minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Al in 2012 heeft de Tweede Kamer het aangenomen. Een flink deel van de Eerste Kamer aarzelde aanvankelijk om het medisch beroepsgeheim open te breken. Maar gisteren ging ze met grote meerderheid akkoord: alleen de Partij voor de Dieren stemde tegen.
Bron: Trouw