Er is veel kritiek op Riagg Rijnmond die twee dagen geleden het faillissement heeft aangevraagd. Oud-directeur Jos Lame spreekt over wanbeleid, verzekeringsmaatschappij DSW laat weten dat er sneller had moeten worden ingegrepen.
In een klap lijkt met het aanvragen van het faillissement een einde te komen aan Riagg Rijnmond die in Rotterdam en omstreken een begrip was. De eigenwijze instelling voor de geestelijke gezondheidszorg met vestigingen in Rotterdam en Schiedam werd onder de regie van Lame zowel bewonderd als verguisd. Onder meer vanwege het omstreden Rif-project waarbij clienten gedurende hun zomervakantie in Marokko zorg kregen.
De toekomst voor de ruim 200 personeelsleden is onzeker. Ook de 6.700 geestelijk gehandicapten weten nog niet bij wie ze straks terecht kunnen. Voor de verzekeringsmaatschappijen is het de eerste prioriteit om de hulp te regelen. Ook de inzet van de gemeente Rotterdam, die vanaf 1 januari verantwoordelijk wordt voor de jeugdzorg, is goede begeleiding voor onder meer de jongeren.
Jos Lame maakte bij zijn afscheid in 2013 nog duidelijk dat de instelling er economisch nog goed voorstond. ¨De centen hebben ze er in 12 maanden doorheen gejaagd¨. Wat er bij de Riagg gebeurt, is in diens ogen kenmerkend voor de gezondheidszorg. ¨Goede werknemers worden met het grootste gemak aan de kant gezet. Voor de lichte en zware klusjes moesten mensen worden ingehuurd. Dat kost een hoop centen¨.
Chris Oomen van zorgverzekeringsmaatschappij DSW heeft andere kritiek. ¨Het Riagg heeft te lang geaarzeld met het treffen van maatregelen. Je moet niet bang zijn voor de vakbonden¨. Die gingen niet akkoord met een uitgekleed sociaal plan, nadat in de eerste maanden van het jaar duidelijk werd dat bezuinigingen en gedwongen ontslagen onvermijdelijk waren.
Het Riagg wil nog geen reactie geven op de kritiek. In een bericht laten ze weten in overleg te zijn geraakt over een overname, omdat de vertrekregelingen niet meer betaalbaar waren. Toen de overname afketste, was er geen hoop meer. Mede omdat de verzekeringsbedrijven hun geld terugwilden. De problemen zouden zijn ontstaan door bezuinigingen en oplopende verliezen.
Bron: AD Rotterdam, donderdag 12 november 2014