Voorzichtig naar de vrije markt

Voordat de ggz-markt verder wordt geliberaliseerd wil de Tweede Kamer een beter inzicht in de gevolgen van de overheveling van de geneeskundige ggz naar de Zorgverzekeringswet. Minister Klink beloofde de Kamer volgende week hierover een monitor toe te sturen.

‘Ik ben niet van plan volgend jaar heel grote stappen te zetten’, zei minister Klink van VWS donderdag in de Tweede Kamer. Hij doelde op verdere liberalisering van de geestelijke gezondheidszorg. Tegelijkertijd gaf hij aan nog altijd volop achter de overheveling te staan en ook het dbc-systeem heeft zijn steun.

Vrije prijzen
In reactie op het SP-rapport dat deze week verscheen en dat de dbc’s in de ggz-zorg omschreef als chaos, stelde Klink dat de dbc’s hem weliswaar hoofdbrekens bezorgen, maar dat hij onvekort vasthoudt aan het systeem. ‘Het eindperspectief blijft dat de eerste en de tweede lijn goed op elkaar aansluiten en dat er vrije prijzen komen voor de dbc’s.’ Maar zo ver is het nog lang niet. Duidelijk is dat Klink sterk aarzelt om voor volgend jaar de prijzen zelfs maar voor een klein deel vrij te geven.

Een hele trits problemen
Hij reageerde daarmee op Kamerleden die tijdens een algemeen overleg over de verschillende aspecten van de overheveling hun verontrusting hadden geuit. Het werd een hele trits aan problemen. De toegenomen bureaucratie waarmee zorgwerkers te maken krijgen. Declaraties die amper op gang komen. Instellingen en vrijgevestigden die in de financiële problemen komen, doordat ze geen voorschotten krijgen van de zorgverzekeraars en doordat banken niet altijd willen lenen. De ict is nog altijd niet op orde. Het experiment met persoonsgebonden budgetten in de zorgverzekeringswet loopt niet, onder andere doordat cliënten hier te weinig keuzevrijheid hebben. Zorgverzekeraars stellen te veel eisen aan het pgb. De ggz heeft sinds dit jaar te maken met zeker vier financieringsstromen, maar er is niet een duidelijke casemanager die de zorg en de geldstromen voor de patiënt coördineert. Vooral patiënten met complexe problemen dreigen hiervan de dupe te worden, omdat hun zorg uit verschillende bronnen betaald moet worden.

Deelrekeningen
Volgens Klink wordt hard gewerkt aan oplossingen. Zo zouden nu alle verzekeraars (dus ook Uvit) hebben toegezegd mee te werken aan de bevoorschotting. Verder is er een verbeterde regeling gekomen voor leningen die bij banken moeten worden afgesloten. Er zijn een helpdesk en een taskforce in het leven geroepen, die ook al actief zijn en die vooral technische ondersteuning moeten bieden. Mede hierdoor komt het declaratieverkeer nu goed op gang. En er komt een ‘knip’ in de dbc’s, waardoor behandelaren eerder deelrekeningen kunnen sturen. Dan hoeven ze ook minder lang op hun geld te wachten.
De minister zal de verzekeraars aanspreken op het pgb: hij vindt dat verzekeraars niet te ‘enghartig’ te werk moeten gaan, zeker niet als daardoor de keuzevrijheid van cliënten in het geding komt.

Bron: www.psy.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/voorzichtig-naar-de-vrije-markt/