Het is onzeker of het Buddyzorg project van de stichting Humanitas blijft voortbestaan. Sinds 1 januari heeft de gemeente Rotterdam de subsidie stopgezet. Buddy’s ondersteunen mensen die chronisch lichamelijk of psychisch ziek zijn. Door de besparingen van de gemeente raakt de enige betaalde kracht van Buddyzorg, Elly Beks, haar werk kwijt. De enthousiaste Elly Beks is het daar natuurlijk niet mee eens: “We hebben een professionele kracht nodig om onze vrijwilligers voldoende te ondersteunen en begeleiden. Daarnaast worden de zieke mensen helaas de dupe van de bezuinigingen.”
Geldzorgen
Buddyzorg is inmiddels druk op zoek naar andere manieren om het project te financieren. Elly Beks: “Het doek is nog niet gevallen, maar we hebben dringend structureel geld nodig. We hopen nu op andere manieren aan geld te komen,” laat Beks weten. Ze hoopt bijvoorbeeld dat bedrijven en fondsen bereid zijn om de Buddyzorg een financieel helpende hand toe te reiken. Voor het eerst in het bestaan kampt het met geldzorgen. Buddyzorg is inmiddels ook aan de gang om mensen te werven die een petitie willen ondertekenen om haar voortbestaan te waarborgen. Elly Beks: “ik hoop in ieder geval dat de gemeente haar besluit gaat heroverwegen. Al weet ik niet of dat nu gaat gebeuren.”
Bestaansrecht
Elly Beks vindt dat Buddzyorg haar bestaansrecht in de afgelopen jaren voldoende heeft bewezen. “Dat probeer ik de gemeente Rotterdam dan ook duidelijk te maken.” De medewerkster van de stichting Humanitas vindt dat haar collega’s nogal wat voor de patiënten betekenen. “Onze vrijwilligers zijn gemotiveerd en kunnen zich voldoende in de situatie van hun cliënten verplaatsen.” Elly Beks vindt dat haar medewerkers zinvol werk verrichten. Buddyzorg begeleidt op dit moment 30 mensen. De begeleiders staan hen bij om op pad te gaan, verzorgen de administratie, helpen in het huishouden of bieden een luisterend oor’. De belangrijkste doelstelling van Buddyzorg is om mensen uit een sociaal isolement te halen.” Daar heeft deze doelgroep nogal last van.
Achtergronden
De cliënten hebben natuurlijk verschillende achtergronden. Zo maken psychiatrische patiënten en mensen met lichamelijke ongemakken deel uit van de groep mensen die dus eenmaal per week bezocht worden. De relatie tussen de Buddy en cliënt mag maximaal een jaar duren. Elly Beks: “anders kan er een afhankelijkheidsrelatie tussen beide partijen ontstaan.” De vrijwilligers worden voordat ze met de buddy’s aan de slag gaan opgeleid. Elly Beks: “We willen dat onze medewerkers zich in de situatie van hun klanten kunnen verplaatsen. Zodoende kunnen we hen voldoende ondersteunen en bijstaan. Daarnaast proberen we een match tussen vrijwilliger en cliënt te vinden.” Tussen beide partijen moet een vertrouwensrelatie ontstaan. Die verhouding is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Ook hoopt Beks dat de Buddy’s het leven van de zieke mensen dragelijker maakt.
Elly Beks is de enige professionele kracht die het Buddyzorg-project verzorgt. De begeleider van Buddyzorg stond al meer dan tien jaar op de loonlijst van de stichting Humanitas. Humanitas is een zorginstelling voor ouderen, maatschappelijke dienstverlening en welzijn. Sinds een aantal jaren kunnen ook psychiatrische patiënten gebruik maken van buddy’s.
Door Stephan van Hal