Tweemaal per week vis eten verkleint het risico op een depressie bij vrouwen. Dat wordt duidelijk uit een studie van de Menzies Research Institute.
De onderzoekers volgden vijf jaar lang meer dan 1.400 mannen en vrouwen die tussen de 26 en 36 jaar oud zijn. De deelnemers noteerden elke dag wat ze aten, waaronder welke visgerecht. Ook werden gegevens over hun psychische gezondheid bijgehouden.
Zelfs na correctie voor andere factoren, zoals roken, gewicht, sporten, alcoholgebruik, opleidingsniveau en beroep, bleek er een verband te zijn tussen het eten van vis en depressies.
Dames die elke week een keer vis aten, bleken zes procent minder kans op een depressie te hebben. Vrouwen die dat tweemaal per week deden, hadden liefst 25 procent minder kans op een depressie. Bij de mannelijke deelnemers werd geen verband gevonden tussen visconsumptie en sombere klachten.
Waarom vis dit effect alleen op vrouwen heeft, weten de onderzoekers nog niet. Mogelijk zijn de omega-3-vetzuren in combinatie met de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron er verantwoordelijk voor dat het vrouwelijk brein goed kan functioneren. Het is volgens de wetenschappers mogelijk dat de mannen omega-3-vetzuren binnenkrijgen via andere bronnen, zoals vlees.
Bron: Nu Nieuws.nl, dinsdag 7 mei 2013