Verzekeraars ‘saboteren’ declaraties als GGZ-therapeuten de diagnose-code van cliënten niet melden, terwijl deze in hun recht staan deze informatie privé te houden middels het invullen van een privacyverklaring, aldus de rechter. Verzekeraars moeten declaratie dan toch uitbetalen maar proberen alsnog diagnose-informatie over cliënten te krijgen.
Of ze zeggen dat een code Diagnose Behandel Combinatie verplicht is.
En stellen betaling maanden uit.
Het betreft met onder meer Achmea, VGZ en Ohra die de uitspraak negeren, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.
In het tv-programma noemt psychotherapeut M. van Asperen Vervenne het machtsmisbruik: “Na ondertekening van een privacyverklaring is het ‘tot nu toe altijd fout gegaan.‘ En een cliënte zegt:” Het proces met de verzekeraar voelt ‘slopend en onrechtvaardig’ aan; je voelt je de zwakkere. Je zit aan de telefoon en jij bent degene die iets wilt en zij zijn degene die iets niet willen en in feite de macht en de centen hebben.‘
Zorgverzekeraars meldden in ZEMBLA dat deze betalingsproblemen al zijn opgelost, maar ZEMBLA nam de proef op de som en belde met de klanten- services van diverse grote zorgverzekeraars. Daar reageren medewerkers nog steeds foutief: “Zonder diagnose-informatie kan er niet worden uitgekeerd, is de standaard reactie.” Van een privacyverklaring heeft geen van de medewerkers weet.
Bron: Zembla d.d. 17 april 2014