Zo’n 20 % van de Nederlanders krijgt in zijn leven een alcohol- of drugsprobleem, in die zin dat ze ervan afhankelijk zijn of er te veel van gebruiken. De grootste problemen die bij de verslavingszorg worden behandeld zijn alcohol (47 %), heroïne (16 %) en cannabis (15 %). In de praktijk blijkt er ook een groot probleem met verslaving aan “reguliere” medicijnen.
Vrijwel alle behandelingen in de reguliere verslavingszorg voor alcohol en drugs die in de literatuur zijn beschreven, zijn kostenbesparend of kosteneffectief. Schrijft het RIVM.
Dat betekent dat de verhouding tussen de kosten van de behandeling en de baten daarvan positief is en dat de gebruikers langer leven met een betere kwaliteit van leven.
Bij verslavingen worden naast de kosten binnen de gezondheidszorg ook veel kosten daarbuiten gemaakt. Denk aan criminaliteit, politie en justitie.
De zorg levert ook iets op; denk aan minder ziekteverzuim, minder criminaliteit en minder verkeersongevallen. Deze positieve effecten worden volgens het RIVM nog onvoldoende meegenomen in de studies, zodat zij aanvullend onderzoek hiervoor aanbevelen.
Hoe houden we ons zelf (publieke gezondheid) en onze leefomgeving (schoon en veilig leefmilieu) gezond ? Dat zijn de centrale vragen die het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ) tracht te beantwoorden in opdracht van de overheden.
Voor het volledige rapport klik hier
Bron: RIVM d.d. 26 juni 2014