Verplicht vrijwilligerswerk nutteloos ?

Het AD vroeg bij de gemeente Rotterdam de resultaten op van haar ambitieuze werkgelegenheidsproject; die bleken er niet te zijn. Slechts 4 a 5 % van de 1850 in bepaalde wijken verplicht te werk gestelde, langdurige werkelozen heeft een baan gekregen, wat net zoveel is als in andere wijken, waar de verplichte tegenprestatie niet geldt. Toch zijn er nog steeds 18 ambtenaren werkende aan het project.

Rotterdam begon begin 2010 in probleem wijken (wijken met een hoog aantal bewoners die leven van een uitkering ingevolge de wet werk en bijstand) met het “verplichte vrijwilligerswerk” om de werkeloosheid te bestrijden. In de Volkskrant zei de toen verantwoordelijke wethouder Dominic Schrijer: ,,We bieden iedereen een baan aan die bij zijn kwaliteiten past. Het is misschien niet zijn droombaan, maar wel een opstapje. Van degene die weigert, wordt de bijstandsuitkering stopgezet. Dat is juridisch mogelijk. Je krijgt alleen nog geld als je iets doet.”

Het banenplan kreeg eerst de naam ‘Full Engagement’. Op advies van het Kenniscentrum Emancipatie (Dona Daria, lees hier het rapport) werd de naam gewijzigde naar ‘Maatschappelijke Inspanning’, met de term tegenprestatie, omdat dit breder toepasbaar en minder stigmatiserend is voor de voor de mensen met een WWB-uitkering.

Het AD citeert de huidig verantwoordelijke wethouder Florijn:” Het vragen van een tegenprestatie is in ieder geval op de agenda gezet en wij gaan er mee door.”

Bron: o.a. het Algemeen Dagblad d.d. 5 okt 2013

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/verplicht-vrijwilligerswerk-nutteloos/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.