Slachtoffers van vandalisme en berovingen krijgen voortaan hun schade vergoed door de verdachte, ook als die daar geen geld voor heeft.
Tijdens een proef kan de verdachte geld lenen bij de Gemeentelijke Kredietbank Rotterdam. Hij krijgt 12 maanden de tijd om de lening af te lossen. Ondertussen is de rekening bij de gedupeerde al voldaan.
Ook bij kleine zaken moeten slachtoffers dikwijls lang op hun schadevergoeding wachten. Als een verdachte bereid is om op te draaien voor de schade, maar de financiele middelen daar niet voor heeft, moet hij voor de rechtbank verschijnen. Het slachtoffer is dan in afwachting van diens vergoeding.
Met het experiment willen de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie verhinderen dat het te lang duurt voor een slachtoffer onder de misdaad een streep kan zetten.
Bij de proef bundelen de gemeente Rotterdam en het OM de krachten met politie en slachtofferhulp. De schade mag niet hoger uitvallen dan 1000 euro. En de verdachte moet in staat zijn om het bedrag binnen twaalf maanden terug te betalen.
De officier beslist uiteindelijk of de beschuldigde een geldboete krijgt, een werkstraf of toch naar de rechter moet. Ook kan worden afgezien van de straf met als voorwaarde dat iemand niet weer in de fout gaat of weigert zijn lening te betalen.
Als het OM de zaak afrondt kunnen de rechters meer energie steken in andere zaken. Volgens schattingen is er iedere dag tenminste een verdachte die de schade wil vergoeden, maar zich dat niet kan veroorloven. Meestal zijn dat jongeren.
Bron: AD Rotterdam, donderdag 28 mei 2014