Kinderen die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte zuurstofgebrek hebben gehad, lopen een grotere kans om later ADHD te ontwikkelen. Mogelijk raakt hierdoor de normale hersenontwikkeling verstoord.
Amerikaanse onderzoekers van de ziekenhuisketen Kaiser Permanente analyseerden de medische dossiers van bijna 82.000 kinderen en publiceerden de resultaten in het vaktijdschrift Pediatrics. De kans op ADHD nam met 25 tot bijna 50 procent toe wanneer het kind tijdens de zwangerschap zuurstofgebrek had gehad. Vooral kinderen die net na de geboorte niet genoeg zuurstof krijgen, hebben een 26 procent hogere kans om later heel druk te worden. Zuurstofgebrek zou bij het ontwikkelen van ADHD uiteindelijk zelfs een veel grotere rol spelen dan genetische aanleg. Ook blijkt dat ADHD vaker voorkomt bij kinderen die te vroeg zijn geboren, of een stuitligging hadden.
Bron: ggznieuws.nl
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) wordt ook wel de hyperactiviteitstoornis of concentratiestoornis genoemd. Kinderen die ADHD hebben, kunnen hun concentratie maar heel kort vasthouden en kunnen heel druk zijn. Deze kinderen hebben een grotere kans om later angststoornissen, depressies of verslaving te ontwikkelen.
De nieuwe studie toont ook aan dat ADHD bij alle rassen evenveel voorkomt. In Nederland wordt de diagnose ADHD bij allochtone kinderen echter bijna niet gesteld.