Het festival “Gezond Verstand” is weer begonnen, het derde jaar al! Zie www.festivalgezondverstand.nl voor het programma. Het duurt nog tot en met 13 oktober 2023. Het centrum van de activiteiten is in het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan 72 (Rotterdam).
Krachten bundelen
Vandaag (vrijdag 6 oktober) is daar een overleg onder het motto: ‘Krachten bundelen’. Dit gaat over de samenwerking tussen de formele en de informele zorg in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het overleg was een initiatief van het Landelijk Overleg Cliëntenraden (LOC). En die waren dan ook volop aanwezig. Veel meer dan op de laatste bijeenkomst van het Platform Cliëntenraden bij het Basisberaad Rotterdam toen alleen de cliëntenraad van Pameijer aanwezig was.
Meer groepen mensen
Voor mij het meest opvallend was dat er ook waren de cliëntenraden van Laurens, CvD (Centrum voor Dienstverlening), Aafje, het Leger des Heils (dat 3 inloop locaties heeft in Rotterdam), van mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH), en Levéo: een hulporganisatie waar ik nog nooit van gehoord had. Zie www.leveo.nl .
Mijn verbazing gaat er over dat een aantal groepen mensen met geestelijke en/of fysieke problemen voor het Basisberaad niet ‘meedoen’: de ouderen, de dementerenden, de mensen die op hun achterhoofd gevallen zijn en zo. Nu ben ik zelf ook ooit op mijn achterhoofd gevallen. En nu ik al 84 jaar ben geworden ook aardig aan het dementeren, gezien de onwaarschijnlijke hoeveelheid nepnieuws die ik op de website van Denkraam publiceer. Maar waarom geen overleg met deze groepen? Het LOC denkt daar kennelijk anders over. En ook de Zorgvrijstaat Rotterdam West die in het Wijkpaleis Middenland een klaslokaal heeft. Het is een oude school, vandaar. Het klaslokaal zat dan ook lekker vol met meer dan twintig leerlingen, herstel: bezoekers.
Zorg vanuit de gemeente
In dat klaslokaal van de Zorgvrijstaat overlegden we dan ook met elkaar. Het LOC had net een landelijke ‘Week van de Medezeggenschap’ georganiseerd waar het over de rechten van cliënten in het kader van de Wet Medenzeggenschap van cliënten in de zorg (WMCZ). Maar er is meer aan de hand. In het kater van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft de overheid (= de gemeente Rotterdam) een Bestuursopdracht Zorg (BOZ). Dat wil zeggen als jij als bewoner in Rotterdam medische of andere problemen hebt en niet zelfredzaam bent dan moet de gemeente voor je zorgen.
Dat kan betekenen:
- begeleiding en dagbesteding;
- ondersteuning van de mantelzorg om die ook tijdelijk te ontlasten;
- een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis;
- opvang in geval van huiselijk geweld en van mensen die dakloos zijn.
Dat is nogal wat. Probleem is dat deze formele zorg door de bureaucratie van rijk en gemeente lang duurt voordat zij vorm krijgt en ook uitgevoerd wordt. Bovendien is deze hulp van bovenaf directief (‘wij zijn de baas’), eenvormig, en niet aangepast aan de individuele zorgbehoefte van de cliënt. Het budget voor deze zorg is onlangs nog verhoogd tot 900 miljoen per jaar. Geld is er genoeg maar het ontbreekt aan de mensen om het ambtelijk uit te voeren.
Informele zorg: ook na half vijf
De informele zorg is daarentegen collectief en persoonlijk en ook na half vijf beschikbaar als de ambtenaren al weer op weg zijn naar huis. Het informele zorgnetwerk groeit langzaam op basis van solidariteit in de buurt waar je woont en ook gekend bent. Buurtzorg is samenwerken van onderaf. In het ‘Regiobeeld Drechtsteden’ een overzicht van gezondheid van en hulp voor de bewoners van deze regio zijn ook de informele hulporganisatie opgenomen. In het ‘Regiobeeld Rotterdam’ ontbreken die kleinere en meer persoonsgerichte organisaties, en vormt het Zilveren Kruis de hoofdmoot.
Meer inhoud door samenwerking
De Zorgvrijstaat spreekt over de ‘Welzijnscoalitie Delfshaven’ (Zie www.welzijnscoalitie.nl) Zij gaan hier uit van een samenwerkingsverband van diverse organisaties en instellingen die in de wijk het leven meer inhoud wil geven en het welzijn van de bewoners op een hoger niveau wil brengen. Dat is samenwerken en daar word je gezond en gelukkig van.