Therapie voor fobie en trauma

spinWetenschappelijk onderzoek heeft mogelijk een nieuwe behandelingswijze voor fobieën en trauma’s gevonden. Deze methode, DecNef genaamd, is veel minder ingrijpend voor de cliënt dan andere behandelingen. Ze kent daarom mogelijk veel lagere percentages van mensen die met de behandeling stoppen (uitval).

Voorbeelden van fobieën zijn ongegronde hevige angsten voor spinnen, slangen en pleinen. Trauma’s kunnen voortkomen uit bijvoorbeeld ongelukken, oorlogssituaties of seksueel geweld.

Blootstellingstherapie

Tot nu toe worden deze angsten en trauma’s vaak behandeld via exposure therapie, oftewel blootstellingstherapie. In blootstellingstherapie worden cliënten stapsgewijs, in een gecontroleerde omgeving, geconfronteerd met wat hen zo grote angst inboezemt. Bijvoorbeeld het in één ruimte zijn met een spin of een traumatische herinnering langzaam naar boven halen.
Exposure-therapie kent zo’n 40% uitval onder PTSS patiënten (Post Traumatische Stress Stoornis).

Nieuwe methode

Onderzoekers van het ATR Computational Neuroscience Lab in Japan zochten daarom naar een alternatieve methode. De kern van DecNef is een rekenmethode waarmee supersnel kan worden bepaald welke hersenactiviteit overeenkomt met een bepaalde gebeurtenis of toestand.

Experiment

In een experiment  kregen deelnemers eerst in een hersen-scanner zo’n 50scanner flitsen te zien van rode, groene, blauwe en gele cirkels. Daarna bepaalde een computerberekening welke hersenactiviteit met welke kleur overeenkwam.

In de tweede fase kregen de deelnemers onplezierige maar te verdragen elektrische schokken toegediend. Dit alleen bij twee kleuren, bijvoorbeeld rood en groen. Uit sensors op de huid, hersenscans en berekeningen, bleek dat de deelnemers angst ontwikkelden bij het flitsen van die twee kleuren (en niet bij de andere twee).

Daarna mochten de deelnemers “uitrusten” in de hersen-scanner. Ze hoefden niet aan de negatieve kleuren rood en groen te denken en rapporteerden ook dat ze er niet aan dachten. Toch kon de scanner met de computerberekeningen van tijd tot tijd onbewuste hersenpatronen ontwaren die wel gelinkt waren aan de twee negatieve kleuren. Dan kwam er direct bij één zo’n kleur, zeg groen, een mededeling dat de deelnemer een geldbeloning verdiend had (die hij/zij na het experiment zou krijgen). De andere negatieve kleur, rood, leverde niet zo’n beloning op, om het verschil in effectiviteit te kunnen vaststellen. Het resultaat was als gehoopt. Na drie sessies van elk een uur bleek dat de hersenactiviteit gekoppeld aan de angst voor groen verdwenen was, en ook de metingswaarden bij de huidsensoren gehalveerd waren.

Verschil

Het verschil met exposure therapie is dat verminderen van fobie of trauma in DecNef grotendeels onbewust verloopt. Dit vermindert – als het allemaal werkt – de zwaarte van de therapie enorm. (Hoe de hier genoemde methodes zich verhouden tot EMDR, ook een bekende behandeling voor mensen met traumatische herinneringen, is voor mij niet duidelijk. In ieder geval verloopt die behandeling via bewuste herinneringen).

 

En nu verder

Dit resultaat is een mooi begin. Verder onderzoek moet uitwijzen of de angsten blijvend onderdrukt zijn. En het moet ook nog maar blijken of deze therapie werkt voor mensen met echt heftige trauma-ervaringen. Ook dat is dus onderwerp van verdere studie.

 

Bron: The Guardian

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/therapie-voor-fobie-en-trauma/

1 reactie

    • Bob op 18 december 2016 om 16:42
    • Reageer

    Mooi artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.