Eerder bleek uit onderzoeken van Milieu Centraal al dat wie zonder boodschappenlijstje naar de winkel gaat gevoeliger is voor “aanbiedingen” en vervolgens 40 % meer voeding weggooit dan wie met een lijstje gaat inkopen. Dat onder meer leidt tot het weggooien van 47 kilo voeding per persoon in NL per jaar is berekend.
Dus om te beginnen: koop liefst vers en niet teveel !
Met weet vaak niet het verschil tussen THT + datum: ten minste houdbaar tot, en, TGT + datum: te gebruiken tot.
TGT producten zoals zuivel, vlees, vis moet je inderdaad absoluut niet na de houdbaarheidsdatum gebruiken omdat deze bacteriën kunnen ontwikkelen, die ernstige problemen voor je gezondheid kunnen opleveren.
THT producten waaronder rijst, blikvoeding, pasta en koffie kunnen vanaf de verstreken datum afnemen in kwaliteit in smaak, kleur of geur maar het leveren géén gevaar voor de gezondheid als je deze later nog gebruikt. Ook beter voor je beurs.
Mede op aandringen van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en Zweden zal de Europese Commissie nu de lijst producten uitbreiden, die zónder THT verhandeld mogen worden en deze EU-breed als standaard invoeren. Er stonden al enkele producten op een vrijwillige EU-lijst maar er kunnen er nog veel meer bij, en het zal nu dus ook breder worden ingezet. Dit om te helpen de verspilling van levensmiddelen tegen te gaan.
Mw. Dijkstra stelt dat 15 procent van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door de houdbaarheidsdata op verpakkingen.
Het Voedingscentrum adviseert bij THT producten zelf goed te kijken, ruiken, en proeven als je ze na de ten minste datum gebruikt.
Voor het geval je nu al een “verlopen” pak rijst achter in je keukenkastje vindt, kan je het als volgt weer op smaak brengen :).
Portugese tomatenrijst:
Pel en snipper 1 a 2 uien en hak naar smaak een (paar) teentjes knoflook. Snijd 5 a 6 mooie rode en rijpe tomaten in stukjes. (Of heb je nog twee gedeukte blikjes gepelde tomaten :))
Verhit een pan met dikke bodem, of braadpan op middelhoog vuur en voeg een scheutje (olijf)olie toe. Bak de ui heel lichtbruin en voeg halverwege de knoflook toe. Voeg dan je (ca. 300 gr) rijst toe en bak even mee tot alle korrels glanzen.
Dan de tomatenpulp erbij en een glaasje water of desgewenst bouillon.
Het vocht moet in ieder geval zo’n 2,0 cm boven de rijst staan. Voeg zout en peper toe naar smaak en evt. kruiden (oregano, thijm, peterselie of basilicum; deze wel liefst vers). Breng alles aan de kook en laat 15 a 20 min. sudderen.
Serveer met wat kaas en/of olijven (vega) of een stukje vis/vlees (kan ook allemaal uit blik) naar smaak. Extra gegrilde groente kan er altijd bij.
Strooi er nog een klein beetje van je verse kruid overheen ter garnering.
Rijst over ? Roer er een ei door en paneer en bak op als een burger, of verpak in een plakje (blader/filo) deeg en bak krokant in de oven. Of doe dat in (een) (geblancheerde) groente (paprika, courgette, aubergine). Of bak het op met een stukje chorizo (in blokjes). Of eet het gewoon koud met een verse salade.
Maar gooi het in ieder geval niet weg…
Bron: alle media en eeuwenoud Portugees d.d. 20 mei 2014