Eend smaakt echt geweldig, is een van de gezondste soorten vlees die je kunt kiezen en is veel eenvoudiger klaar te maken dan je zou denken. Geniet er eens feestelijk van met Pasen bijvoorbeeld. Maak eerst de saus:
3 sinaasappels, rasp&sap van 2, partjes van 1
150 ml ananassap
½ Spaanse peper, fijngehakt
1 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels suiker
1 theelepel maïzena, gemengd met 2 el koud water
1 eetlepel grof gehakte (platte) peterselie
Doe de sappen, Spaanse peper, sojasaus en suiker (heb je dat in huis kun je ook sinaasappelmarmelade gebruiken) in een steelpan en kook in tot een derde. Voeg het maïzenapapje toe (aardappelmeel kan ook) en sudder zo’n 5 min tot de saus bindt. Voeg de peterselie toe en serveer met de gebraden eendenborst en de oranje segmenten van de 3e sinaasappel.
Tamme eendenborst kan van de canard (mannelijk) zijn en wordt dan met vel verkocht van ± 325 tot wel 650 gram of van de canette (vrouwelijk) en is met vel verkrijgbaar van ± 200 tot 380 gram.
Dat maakt dus nogal uit voor het aantal porties en de gaartijd. Dit recept is gebaseerd op een tamme eendenborst van ca. 400 gram, dus pas zo nodig je tijden aan aan het gewicht van jou portie(s) !
Verwarm je oven voor op 200ºC
Snijd de borsthuid voorzichtig in met een scherp mes, om de 0,5 cm in één richting of om de cm in ruitvorm; zo komt het vet vrij.
Zout en peper (met de molen) de borst rondom naar smaak.
Verhit en anti-aanbak koekenpan op matig vuur (geen vet toevoegen).
Bak de borst op de huidzijde 6 tot 8 minuten tot deze kant goudbruin wordt.
Bak de borst op de vleeszijde zo’n 30 seconden.
Leg de borst op een rooster in een ovenslee met de huidzijde naar boven en braad in het midden van de oven verder naar wens.
Braad in ca. 10 min rood, in 15 min medium of 20 min gaar.
Let op: ook ovens verschillen.
Laat de eendenborst altijd 10 min rusten voordat je hem aansnijdt (trancheert) en serveert met de warme saus en de uitgesneden partjes sinaasappel.
Lekker hierbij zijn geglaceerde bospeentjes en een puree van zoete of gewone aardappel. Of paksoi en mie. Of rijst en sperzieboontjes.
Volgende dag
In het uitgelopen vet uit de koekenpan en uit de braadslee kun je heerlijk aardappels braden. Kook deze 10 min voor in een pan met voldoende water en wat zout. Laat even uitdampen. Tussendoor doe je het eendenvet in de braadslee en verwarmt deze 10 min voor in de oven op 200°C. Leg dan de aardappelen zorgvuldig in het vet, kruid ze licht met zout en peper (+ evt. wat takjes rozemarijn en/of ongepelde teentjes knoflook) en braad de aardappels dan 35-45 min in de oven tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Lekker ! Heb je veel vet kan het nogmaals gebruikt worden. Heb je daarentegen onvoldoende vet over om in te braden, vul het dan aan met neutrale olie.
Erbij een frisse, groene sla met de overgebleven hardgekookte paaseieren.
Die kunnen trouwens wel best eens van eend zijn als je een poelier bezocht. Smaken ook echt apart.