Ondernemers op de Rotterdamse West-Kruiskade hebben in zes maanden tijd liefst negentig stageplaatsen gecreeerd voor jongeren uit de wijk. Radar WMO Diensten wil het project uitrollen over de binnenstad.
Aanleiding voor het project Werk aan de Kade waren jongeren die op straat rondhangen. Richard de Boer, eigenaar van een schoenenwinkel en voorzitter van de winkeliersvereniging besliste met hen in gesprek te gaan. ¨Onbekend maakt onbemind¨, laat hij weten.
Wat duidelijk werd? De hangjongeren deelden een achtergrond van vergeefs zoeken naar een stageplek, gevolgd door schooluitval en verveeld hangen op straat. Met de Alliantie West-Kruiskade, een samenwerking van de winkeliersvereniging, gemeente, gebiedscommissie en Woonstad, werd Werk aan Kade opgericht. Inmiddels verlenen ook scholen hun medewerking. De Boer: ¨Veel jongeren hebben geen netwerk. Als ze naar me toekomen voor een stageplaats, begeleid ik ze. Als ze ergens uitgeleerd zijn zorg ik dat ze vervolgens kunnen doorstromen¨.
De vijftig deelnemende winkeliers vervullen de functies van rolmodel en leermeester. ¨Ik kreeg een Marokkaanse jongen binnen die van school was getrapt omdat hij iets zou hebben gepikt. Of dat waar is, weet ik echt niet. Maar door persoonlijke aandacht en vertrouwen zag ik die jongen groeien. We leren ze een beroep. In mijn winkel kunnen ze schoenen verkopen maar ook de inkoop regelen of de website onderhouden¨.
Wat Werk aan de Kade sterkt maakt is dat het vanuit ondernemers zelf komt, zegt Hans Han Paulides van Radar WMO Diensten, dat zorg-en welzijnsprojecten in het centrum van Rotterdam uitvoert. ¨Als je de markt zelf laat werken dan krijg je iets in beweging. Dat is op de West-Kruiskade wel duidelijk geworden¨.
Radar WMO Diensten, dat zelf 200 stageplekken biedt aan studenten, wil Werk aan de Kader uitbouwen tot de Alliantie Fabriek. ¨Ook de Lijnbaan, de Witte de Withstraat, Hoogstraat en Markthal hebben interesse. Bedrijven weten dat stagelopers hun toekomstige medewerkers zijn¨.
Paulides realiseert zich dat het project alleen kans van slagen heeft in andere straten als daar ook spillen als Richard de Boer worden gevonden.
Ook is financiele steun van de gemeente Rotterdam noodzakelijk. ¨Voor de West-Kruiskade ontvingen we een bedrag van 70.000 euro. Daarmee kunnen we Richard de Boer een kleine vergoeding geven zodat hij op momenten dat hij voor de stagelopers op pad is, een vervanger kan inhuren voor zijn winkel. Nu doet hij het er allemaal nog naast¨.
Bron: AD Rotterdam, maandag 8 september 2014