Waarom gaan we morgen eigenlijk stemmen? Omdat we een nieuwe volksvertegenwoordiging kiezen (elke 4 jaar). De volksvertegenwoordiging (het parlement) in Nederland bestaat uit de Staten-Generaal; dat zijn de Eerste Kamer en de Tweede Kamer samen.
De Tweede Kamer heeft daarbij tot grootste taken: het vertegenwoordigen van de bevolking en de controle op de regering. Met regering en Eerste Kamer samen geeft de Tweede Kamer mede wetten vorm.
Door (en vanuit) de Tweede Kamer wordt ook de regering(scoalitie) gevormd.
Wie mag stemmen ontving inmiddels een stempas van (of via) de gemeente (GBR). Met deze persoonlijke stempas + identiteitsbewijs (bewijs van Nederlanderschap – max. 5 jaar verlopen) kun je op 15 maart 2017 op een stembureau rechtstreeks de persoon (van de politieke partij) kiezen waarvan jij denkt dat deze jouw belangen het beste kan behartigen. Ben je echt verhinderd, kun je een vertrouwd iemand machtigen; op je stempas staat hoe.
Door jouw keuze welbewust te maken en door jouw stem uit te brengen – via één rood gemaakte stip op het stembiljet – maak je optimaal gebruik van je stemrecht.
Het betekent niet dat al je wensen nu bewaarheid worden, het betekent zelfs niet dat jouw favoriete partij kan deelnemen aan een (te verwachten) regeringssamenstelling (coalitie). De Tweede Kamer telt 150 zetels, terwijl voor 1 zetel wel ca. 70.000 gelijkwaardige stemmen nodig zijn.
Wel heb je dan gedaan wat je kon met jouw stem(recht) én de richting waar je naar streeft gesteund.
Niet alle landen kennen een dergelijk recht, jammer genoeg. Zelfs in Nederland bestaat het algemeen kiesrecht voor alle Nederlanders pas honderd jaar, voor vrouwen zelfs nog twee jaar korter. Enkel nationaliteit (burgerschap) en leeftijd (volwassen) vormen echt criteria. Niet je klasse, geld, geloof, sekse, waar ter wereld je verblijft, of wat dan ook.
Zelfs een “opkomstplicht” bij de verkiezingen kennen wij hier niet meer sinds 1970. Dat “verplichte stemmen” verleidde vroeger wel eens tot blanco stemmen (wel een biljet inleveren maar niets invullen) dan wel ongeldig stemmen (meer dan één keuze maken op het biljet, bijv.). De blanco stemmen en ongeldige worden weliswaar apart geteld maar hebben verder geen enkele invloed. Ze leveren dus enkel verspilde rechten en moeite. Wil je per se niet stemmen, verscheur dan maar je stempas of protesteer via de m.i. al even nutteloze partij voor “Niet Stemmers” lijst 22.
Wil je wel graag stemmen, maar weet je nog steeds niet zo goed voor wie of wat? Omdat de partijprogramma’s en met name ook het verkiezingsgeweld van de laatste weken je lam geslagen of verward hebben – mij dus wel – kun je hier nog kijken naar de mening grotere partijen bij ‘Kies voor GGZ‘;
een initiatief van GGZ NL, LPGGz/MIND, Kenniscentrum Phrenos en Trimbos-instituut.
BRP = Basisregistratie Personen; was voorheen
GBA = Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens
D.d. 14 maart 2014, bronnen: diverse media
Update 15 maart 2017
Er is vandaag gestemd, door meer kiezers dan de laatste jaren daartoe gemotiveerd waren. Als lid van een stembureau zag ik de uitslag van de verkiezingen groeien op de stapels met biljetten. Na enige uren tellen, controleren, waar nodig hertellen waren we eruit; exact alle stemmen geteld op deze locatie de cijfers z.s.m. naar het verzamelpunt. 01:00 uur.
Update 21 maart 2017
Het is lente. De landelijke verkiezingscijfers vielen me mee, na de plaatselijke te hebben zien tot stand komen. Maar dat soort dingen blijft uiteraard persoonlijk. Er wordt nog zeker zoveel gepraat en door de media gecommuniceerd als voor de verkiezingen. Het wachten is nog op een regering; over rechts, links, of toch nog weer anders…