Steeds vaker toezicht bij schulden

schuldenHet aantal Nederlanders met schulden dat onder beschermingsbewind wordt geplaatst is fors toegenomen. Bij de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK hebben de afgelopen twee jaar bijna 4 keer zoveel huishoudens hulp gezocht. Een toename van 1600 in 2012 naar 5700 in 2013.

Op 1 januari is de wet veranderd waardoor het eenvoudiger is om een bewindvoerder aan te stellen voor mensen met probleemschulden en verkwisters. Vooruitlopend daarop speelde de rechters daar een jaar geleden al in. Voorheen was bewindvoering er vooral voor mensen met een geestelijke-of lichamelijke handicap.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten en de vereniging van sociale diensten, Divosa, zijn bezorgd over de stijging. Zij willen dat er onderzoek wordt verricht naar de oorzaken daarvan. Daarnaast willen de sociale diensten weten of beschermingsbewind wel de juiste methode is om wanbetalers te begeleiden.

Voor mensen die te weinig geld hebben om een bewindvoerder te betalen, bestaat er gemeentelijke hulp. Ze hebben recht op het potje bijzondere bijstand. Bij de gemeenten lopen deze uitgaven echter nu al flink op.

¨Nu veel mensen een beroep doen op de gemeentelijke middelen, voelen de gemeenten dat in hun portemonnee. Ze kunnen daardoor minder centen uitgeven aan andere bestemmingen binnen het armoedebeleid¨, zegt Ester Verhoef van de VNG. Een gemeente die het flink voor zijn kiezen krijgt is bijvoorbeeld Veenendaal. In 2013 steeg het aantal mensen onder beschermingsbewind liefst met 20 procent. De kosten liepen uiteindelijk tot een bedrag van 214.000 euro.

En dat is nog niet alles, stelt voorlichtster Rema van der Linden. ¨Mensen komen bijna niet uit beschermingsbewind. Dus iemand die in 2013 nog in bewind zat, zit daar vermoedelijk nog in. Daar heeft de gemeente weinig invloed op¨.

Ook kantonrechters hebben flink last van de stijging. Het afgelopen jaar zagen ze 315.000 familierechtelijke zaken voorbij komen, waarvan het grootste deel beschermingsbewind. ¨De stijging is voelbaar voor kantonrechters. Ze hebben veel meer werk te doen¨, verklaart woordvoerder Zonneveld van de Raad voor Rechtspraak.

Desondanks is bewindvoering voor mensen met probleemschulden niet altijd een oplossing. Een persoon heeft nu overzicht, maar daarmee zijn de schulden nog niet verdwenen. Voorzitter Jan Mastwijk van de branchevereniging voor bewindvoerders BPBI herkent dit beeld. Hij sluit niet uit dat er probleemschuldenaren in de bewindvoering zitten die daar niet thuishoren.

Voorzitter Joke de Kock van de NVVK meent dat beschermingsbewind niet het enige probleem is dat de schuldhulpverlening parten speelt. ¨De gemeenten en andere overheidsinstanties buitelen nu over elkaar heen om boetes en of teveel uitgekeerde betalingen bij schuldenaren te verrekenen met hun loon. Het helpt al als onze overheid die werkwijze aanpast en betalingsregelingen met hen treft. Nu duwt de overheid de mensen nog meer in de schulden¨.

Bron: AD Rotterdam, maandag 26 mei 2014 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/steeds-vaker-toezicht-bij-schulden/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.