Duizenden werkzoekenden in vijf weken tijd aan het werk krijgen, dat is de doelstelling van het gisteren gepresenteerde programma Jeugd op Zoek.
Meer dan 400 sollicitatiebrieven verstuurde hij het afgelopen jaar, zonder resultaat. De 22 jaar oude Roy van der Veen voerde vijf keer een sollicitatiegesprek, maar hij heeft nog steeds geen werkgever gevonden. En hij is geen uitzondering. Liefst 122.000 jongeren tot 27 jaar zijn nu op zoek naar een baan, oftewel ruim 15 procent van de Nederlandse jongeren.
Mirjam Sterk, de door het kabinet aangestelde ambassadeur jeugdwerkloosheid en uitzendbureau Randstad gaan de komende weken hier weer iets aan doen. In 2013 reden ze met de Jeugd op Zoek-bus vol met werkzoekende jongeren door het land om potentiele ondernemingen te bezoeken. Ruim 8.000 jongeren werden met de campagne aan een job geholpen, waarvan nu 78 procent nog steeds aan de slag is. Ditmaal pakken ze het nog groter aan, laat Marjolijn ten Hoonte, directeur van Arbeidsmarkt Randstad weten. ¨Een bus is kleinschalig en zit zo vol. Dit jaar organiseren we Jeugd op Zoek-evenementen. Ruim 30 in vijf weken door heel Nederland¨.
De speeddates tussen jongeren en werkgevers, banenbeurzen en sollicitatietrainingen zullen tijdens deze evenementen de jongeren een stap dichterbij een baan moeten brengen. ¨Veel sollicitaties gaan tegenwoordig via internet. Onze evenementen zijn de kans voor jongeren om echt in contact te komen met een bedrijf¨, zegt Ten Hoonte. ¨Een eerste opstapje is zo belangrijk¨.
En van dat eerste opstapje hoopt Van der Veen, die opgeleid is als manager detailhandel gebruik te kunnen maken. ¨Ik vind het niet erg om laag te beginnen. Het liefst in een kledingzaak. Maar op 50 procent van de sollicitatiebrieven die ik verzonden heb, heb ik nooit een antwoord gehad. Op de andere was de meest gehoorde reactie: gebrek aan ervaring¨.
Precies de reactie die Rogier Lodder herhaaldelijk te horen heeft gekregen. Terwijl de wereld staat te springen om technische talenten, staat Lodder, die de opleiding bouwtechnische bedrijfskunde afmaakte, al ruim een kwartaal aan de kant. ¨Ik voerde driemaal een sollicitatiegesprek, maar de andere kandidaten beschikten over veel meer ervaring¨.
Uit een onderzoek van Randstad onder 700 werkgevers wordt duidelijk dat negen van de tien werkgevers de arbeidsmarktpositie van jongeren verontrustend vindt. Desondanks heeft maar acht procent een specifiek beleid voor jongeren. Het programma Zoek op Werk, verzoekt de werkgevers om jongeren aan te stellen.
Bron: Metro Rotterdam, vrijdag 5 september 2014