2 plakken runderschenkel, of vergelijkbaar (stoof)vlees(met bot/mergpijp)
2 liter water, koud
1/2 selderijknol
2 winterwortelen
1grote prei
1 grote ui
wat zout en peper
wat peterselie of vers kruid
Smaken “naar keuze”:
knoflook
blaadjes laurier, wat tijm/droge groene kruiden
gekneusde pimentkorrels
kaaskontje van Parmezaan of oude Goudse
Dit is een basis volle maaltijdsoep. Maak groenten goed schoon; wassen en schillen. Snij de selderij, wortels, prei en uien in blokjes, plakjes en/of ringen van ongeveer 1 cm dik. Eventuele harde stukjes kaas maak je schoon van “kunst-korst”.
Zet het vlees met bot met ongeveer 2 liter koud water in een flinke pan op klein vuur. Als het water goed warm begint te worden, komt schuim op, dat je af schept met een schuimspaan of grote lepel. Dit schuim gooi je weg – of geef je aan je huisdier, zout noch kruiderij…
Als het water echt kookt en er geen schuim meer op komt, doe je de groenten erbij. Eveneens jouw kruiden naar keuze, 1 eetlepel zout en een paar wendingen van de pepermolen.
Halverwege de kooktijd voeg je de fijngehakte stelen en het meeste blad van de peterselie of ander vers kruid toe en ook een eventuele rest kaas.
Kook ongeveer 5 minuten op flink vuur zonder deksel en zet dan te sudderen (met dicht of schuin deksel) gedurende zo’n 2 a 3 uur tot het vlees zacht is. Het water mag tot de helft inkoken.
Schep vlees en bot uit de pan; snijd het vlees in kleine blokjes en die weer in de pan. Botten weggooien. Mergpijpen kun je serveren in de soep. Of niet.
Serveer goed heet.
Beenmerg is lekker op brood, geroosterd of vers. Maar dat is persoonlijk, als alles wat smaak betreft. Deze soep kun je ook aanvullen met (bare) bonen, pasta, dan wel aardappels. En tot slot doe ik er graag nog wat heel fijn gesneden prei in met de rest van de peterselie.
Of wat citroen.. en maggi, de pepermolen. Je komt er wel uit.