Sociale isolatie maakt depressief

Uit onderzoek is gebleken dat de aanmaak van myeline daalt bij sociaal geïsoleerde dieren in het hersengebied dat een rol speelt bij emotioneel en cognitief gedrag.

Amerikaanse onderzoekers isoleerden volwassen muizen gedurende acht weken om hen depressief te maken. Vervolgens lieten ze de depressieve muizen in contact komen met een muis die ze nooit eerder hadden gezien. Muizen zijn sociale wezens en zoeken normaliter snel contact. Maar de depressieve muizen hadden geen interesse in contact.

Uit de analyse van het hersenweefsel van de sociaal geïsoleerde muizen bleek dat in de prefrontale cortex, een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij emotioneel en cognitief gedrag, de oligodendrocyten – de cellen die de zenuwceluitlopers voorzien van een laagje myeline – minder myeline produceerden dan normaal. Myeline zorgt ervoor dat boodschappen tussen zenuwcellen sneller worden doorgestuurd.

Eerder onderzoek toonde al aan dat verstoringen van de myelineproductie bij psychische stoornissen voorkomt en dat er een verband tussen het verstoorde myelinegehalte en depressie. Het onderzoek toont voor het eerst aan dat sociale isolatie hierin een factor kan zijn.

De myelineproductie herstelde zich echter weer na een periode van sociale integratie, wat betekent dat de negatieve gevolgen van sociale isolatie kunnen worden omgekeerd.

Bron: ggznieuws.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/sociale-isolatie-maakt-depressief/