GGZ gerelateerde cliënt
De Sociale Dienst heeft te maken met mensen van divers pluimage, en is daar doorgaans wel goed op ingesteld. Toch valt daar een groep buiten: de groep psychiatrische patiënten, of breder gesteld, de (grote) groep mensen die vanwege welke oorzaak dan ook verbonden is aan de GGZ. Het is over duidelijk geworden dat er bij de medewerkers geen of nauwelijks empatisch vermogen aanwezig is ten aanzien van die GGZ gerelateerde cliënt.
Kennis omtrent psychiatrie
Kennis omtrent psychiatrische aandoeningen is niet of vrijwel niet aanwezig bij de Sociale Dienst. Gezien het feit dat de groep GGZ patiënten getalsmatig niet gering is, zou het logisch en gepast zijn, als de medewerkers van de sociale dienst in zekere mate geschoold zouden zijn in de basis kennis c.q. begrippen van de psychiatrische stoornissen.
Profilering SD
De Sociale Dienst is een uitvoerende instantie (van de bijstandswet) en hoort in zekere mate een dienstverlenend bedrijf te zijn, maar in steeds grotere mate profileert de SD zich als een instantie die door middel van pressie en bang maken van haar cliënten probeert haar beleid door te drukken en de wil op te leggen. De mensen die daar gevoelig voor zijn en geen tegengas durven of kunnen geven, zijn daar het slachtoffer van en dat is uiteraard altijd in hun nadrukkelijk nadeel! Deze ervaringen ken ik zelf alsmede van “collega”-uitkeringsgerechtigden.
Volkomen willekeurig
Begin 2013 werd men (de cliënten met GGZ achtergrond) uitgenodigd langs te komen voor een gesprek en (her)evaluatie. Hierbij ging het vaak om te kijken of een 100 % vrijstelling sollicitatieplicht kon worden verminderd hetgeen vaak ook gebeurde, (ook bij mij). Dit was zeer willekeurig, waarbij men er volkomen aan voorbij ging, dat dit primair het werk is van de hulpverlener, vaak een psychiater, maar die was niet bij deze gesprekken aanwezig. Dit – vaak verlaagde – percentage vrijstelling sollicitatie plicht hield wel in dat velen niet meer voor de jaarlijkse eenmalige uitkering in aanmerking zou komen, hetgeen zeer veel onrust met zich meebracht, en mij tot grote boosheid en een depressie bracht. Ook was men ‘vergeten’ dat mij te vertellen tijdens dat gesprek!
Hulp en begrip
Het is belangrijk dat de sociale dienst zich realiseert dat de groep mensen die door de psychiatrische problematiek reeds in een situatie zit die vanuit financieel oogpunt al zeer (langdurig) problematisch is, en door de bezuinigingen extra worden getroffen.
Grimmige gezicht Sociale Dienst
Ik herinner mij nog wel dat vroeger de medewerkers van de sociale dienst een duidelijk bewogenheid met hun cliënten hadden en uitblonken door hun sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Dit zie ik totaal niet meer terug in het grimmige gezicht van de Sociale Dienst! Is dit het gevolg van de aanname van bepaald personeel? Of is dit het gevolg van de – in mijn ogen – buitengewoon verwerpelijke regeringspolitiek, waar de VVD doctrine bij verre domineert en waarbij het sociale gezicht van de PvdA volledig onzichtbaar is? (doen zij nog wel mee? (!) )
Raadslid
Ik heb enige tijd terug, als raadslid van de regioraad van mijn GGZ instelling, deze problematiek aan de orde gesteld, hetgeen duidelijk herkenning opleverde, persoonlijk of van hen bekende gevallen, dit heeft geresulteerd in een briefwisseling met het bestuur van de Sociale Dienst (Drechtsteden) en over een poosje zal er een gesprek met hen volgen over een en ander. Ik zal daar bij zijn.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het er steeds meer op gaat lijken dat de Sociale Dienst een soort dependance van de VVD is geworden!
De Sociale Dienst: waar stond dat “sociale” ook al weer voor ???