Je zou nog geen hond over straat sturen. Het is takkenweer, tijd voor een soepje. Uiensoep: Heb je nog een (klein) kilo uien in huis, snijdt je ze in ringen en bakt ze – zachtjes – in 100 gr boter of een flinke scheut olie gedurende 20 min. (licht) bruin. Dit kost tijd – af en toe roeren – maar je staat warm voor het fornuis. Aan het eind kun je nog wat gehakte knoflook toevoegen (4 teentjes).
Nu 2 el meel (of 2 verkruimelde boterhammen) erbij en heel goed roeren. Dan giet je er 1,5 liter water bij en 3 bouillonblokjes (of 1 el zout en wat peper) toe en laat het nog een half uurtje pruttelen. En laat naar keuze en smaak het een en ander uit je voorraadkast meepruttelen: wat laurier, thijm, nootmuskaat, foelie, chili, scheutje wijn, of zo.
Laat nog een klein halfuurtje sudderen. Je kunt je nu gaan verheugen. Of kaas raspen. Of tosti’s voorbereiden, of nog een blikje bonen opendraaien voor erdoor, wat peterselie hakken, enz.. Wat je maar wilt.
Nou je snapt het. Blijf thuis en maak er iets van met wat er is. Ga vooral niet naar de avondwinkel.