Slotrapportages Projectgelden terugdringen Dwang en Drang 2011

Voor het jaar 2011 hebben 56 instellingen die zorg bieden aan ernstig psychiatrisch patiënten, projectgelden ontvangen van het ministerie van VWS voor het terugdringen van dwang en drang. Hiervoor leggen de instelling twee keer per jaar inhoudelijke verantwoording af aan GGZ Nederland. Dit doen ze door het inleveren van een tussen- of slotrapportage. Het doel is om inzicht te verschaffen in de stand van zaken in ggz-instellingen rond ontwikkelingen over het verder terugdringen van dwangtoepassingen.

Resultaten
54 Instellingen hebben een slotrapportage aangeleverd, waarvan een overkoepelend verslag is geschreven. Uit de resultaten blijkt dat het aantal separeerruimtes met 20% is afgenomen ten opzichte van 2010. Er worden ook geen separeerruimtes bijgebouwd. Verder geven steeds meer instellingen aan dat zij een afname zien in het toepassen van het aantal dwang interventies.

Het terugdringen van dwang en drang is multifactorieel bepaald. Er is niet één factor die bijdraagt aan de gewenste reductie, het is een samenspel van meerdere interventies, bejegening en omgevingsfactoren, waarmee maatwerk voor de patiënt mogelijk wordt. Als knelpunten worden in 2011 voornamelijk continuïteit van personeel en bezuinigingen genoemd, naast knelpunten ten aanzien van implementatie, borging en blijvende aandacht.

Meer informatie leest u in het verslag van de slotrapportages 2011.

Bron: ggznederland.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/slotrapportages-projectgelden-terugdringen-dwang-en-drang-2011/