Planten voor de geest
Onder deze titel een nieuwe rubriek in Denkraam Digitaal: welke planten kunnen helpen bij psychische problemen als alternatief voor de middelen van de farmaceutische industrie. Er zijn nogal wat van deze nuttige planten en daarom willen we ze éen voor éen behandelen. Elke keer een plant en dan ook nog verbonden met het seizoen waarin ze te vinden zijn in de natuur.
Sint Janskruid
Plant van de maand is daarom nu het Sint Janskruid. Want nog maar kort geleden op maandag 24 juni was het de feestdag van Sint Jan die door sommigen uitbundig gevierd wordt. Het is dan Midzomer, de meest krachtige en magische tijd van het jaar. De dagen zijn lang en de zon en de groeikracht van de planten zijn op hun hoogtepunt. Het is een goede tijd om kruiden te verzamelen. Het is ook de geboortedag van Sint Jan die wij kennen als Johannes de Doper.
Janis Festival
Maar in Letland gaat het Janis festival terug tot een tijd ver voor de christelijke jaartelling toen ze nog de god Janis vereerden. Janis is de meest populaire voornaam in dat land. En die Jannen maken er op 23 juni met hun vrienden een mooi feest van dat de hele nacht doorgaat. Liefst met bloemenkransen en eikenbladkransen in je haar en met veel bier en komijnekaas als traditioneel gerecht. Bij voorkeur buiten de stad in de open lucht. Er wordt veel gedanst en gezongen. En er wordt een groot vuur gemaakt waar je dan als teken van moed overheen gaat springen. Bij voorkeur hand in hand met je geliefde. Dan weet je zeker dat je samen een gelukkig leven tegemoet gaat. Het Sint Jansvuur werd op veel plaatsen in Europa gevierd. In Nederland en ook in België zie je deze traditie weer terugkomen.
Natuurlijk middel tegen depressiviteit
Het Sint Janskruid helpt bij deze zonnige traditie. In Duitsland is het momenteel het meest gebruikte middel tegen depressiviteit. Veel mensen drinken hiervoor de thee, anderen gebruiken tinctuur of capsules. Thee is het goedkoopst en ook lekker. Als je de zomerse kracht van het Sint Janskruid in de winter inzet tegen de winterdepressie heb je een goede kans om blij en opgewekt het sombere en donkere winterseizoen door te komen. Of er in elk geval minder last van te hebben. Wel een waarschuwing voor de dames die aan de pil zijn: Voor je het weet ben je zwanger als je met Sint Janskruidthee begint want de Hypericine doet de werking van de pil teniet. Oppassen dus.
Sint Janskruid is een mooie plant, tot 1 meter hoog, met helder gele bloemen. Hypericum perforatum is zijn zondagse naam. Als je de blaadjes tegen het licht houdt lijkt het alsof er allemaal kleine gaatjes in zitten, geperforeerd als het ware. Maar dat zijn oliecellen waar veel van de actieve bestanddelen van de plant in zitten. Als je in de bloemknoppen knijpt krijg je rode vlekken op je vingers. Die rode olie wordt gewonnen door een glazen pot met bloemen en bloemknoppen te vullen, er olijfolie overheen te gieten en dan de hele pot acht weken in de zon in de vensterbank te zetten. Daarna zeef je de zaak en heb je zelf Johannisolie gemaakt. Ook bij de drogist is dit product te koop. Het helpt weer goed tegen pijnlijke spieren, verstuikingen en voor een goede genezing van blauwe plekken, wonden en infecties. Dan krijg je daar ook niet de zenuwen van.
Foto: Wikipedia
1 reactie
LS. Prima plant, mooi, elegant en een streling voor het oog.
Maa . . . . . .kan ook het gele gevaar zijn. OPGELET VOOR PATIÉNTEN DIE AL MEDICIJNEN SLIKKEN BIJ EEN BEHANDELEND ARTS TEGEN DEPRESSIES,. . . .want de werkzame stoffen in St. Janskruid kunnen dan heel effectief geheel verkeerd werken in de soma van de patiënt.
Dit gezegd hebbende:bij elk individu heeft dit natuurlijk een andere uitwerking.
Echter, een opwekkende vrolijk makende stof die eigen is aan St. Janskruid interfereert anders met bepaalde medicijnen uit de psychiatirie. (maar het is altijd nog beter dan aan de alcohol te gaan)
dit was mijn bijdrage gebaseerd op feiten en ervaringen. vriendelijke groet van:Johannes de BreijVanSonsbeek.