In samenwerking met Kijvelanden heeft Ipse de Bruggen in maart de forensische SGLVG+-kliniek geopend. SGLVG staat voor Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt. De patienten krijgen hier behandeling binnen een justitieel kader. Beide instellingen zullen gebruik maken van elkaars expertise en kennis.
Al enkele jaren was Ipse de Bruggen op zoek naar een plek om uitbreiding van haar behandelcentrum mogelijk te maken. De door hen geplande nieuwbouw laat echter nog wel even op zich wachten. Daarom maakte de instelling afspraken met het Ministerie van Justitie om deze behandelplekken te huisvesten in de Kijvelanden.
In de nieuwe SGLVG+-kliniek zal zorg worden gegeven aan de doelgroep binnen een forensisch kader. De instelling Kijvelanden biedt genoeg veiligheid om hen een specifieke behandeling te garanderen.
De behandeling van de client vindt plaats op het snijvlak van drie onderdelen: verstandelijke gehandicaptenzorg, GGZ en justitie. De werkwijze van de hulpverleners is vooral gefocust op het omgaan met de verstandelijke aandoening en het voorkomen van crimineel gedrag.
De behandeling van de patienten zal in eerste instantie voor de duur van de straf- rechterlijke maatregel zijn. Eventueel kan de behandeling voortgezet worden bij de SGLVG-kliniek in Zwarmerdam.
In de nieuwe kliniek kunnen 24 mensen verblijven. Psychologen, psychiaters en locatie managers begeleiden en ondersteunen hen. Door middel van psycho-educatie en vaardigheidstrainingen hoopt het begeleidingsteam de geestelijk gehandicapten een steuntje in de rug te geven.
De geestelijk gehandicapten overnachten in de SVLVG+-kliniek. Zij mogen zichzelf echter niet aanmelden voor zorg. Het Ministerie van Justitie kan dat echter wel.