Sfeerverslag ‘ik is een ander’

20160520_18383320 Mei 2016 startte het multidisciplinaire theaterfestival ik is een ander waarbij er werk te zien is van amateur-, student-, en (semi-)professionele kunstenaars. Het festival, bestaande uit 20 performances van 20 minuten, heeft alles wat de kunstliefhebber zich kan wensen, van beeldende kunst tot aan installatiekunst en van workshop tot bewegingstheater.

Met ‘ik is een ander’ wil het rotterdamscentrumvoortheater, Galerie Atelier Herenplaats en Theater Maatwerk kunstenaars met en zonder beperking in hun kracht zetten. Dit is een festival van insluiting in plaats van buiten sluiten, zij tonen in samenwerking met Reakt een “samenleving waarin je anders mag zijn en waarin iedereen die anders is zichtbaar mag zijn”.

Beeldende kunsten20160520_200732

Gedurende het festival is er een expositie van Edward Teeuw te zien, deze werken met Afrikaanse invloeden, vinden hun weg ook weer naar de poster van het festival. Op de poster is een fragment van Teeuws werk te zien, een gedeelte van een gezicht. De kunstenaar, verbonden aan galerie Herenplaats, verkoopt zijn werk tijdens het festival.

‘Ik ben boos,’ vertelt een performer ons, ‘ben je ook weleens boos? En waar in het lichaam voel jij dit?’ wordt ons gevraagd. Mensen uit het publiek vertellen bijzondere verhalen tijdens de workshop Waardoor word ik geraakt?, een workshop waarbij de bezoeker is zelf kunstenaar wordt. Nadat er verhalen zijn uitgewisseld, krijgt de bezoeker zelf verf, stift en krijt toegeschoven om tekeningen te maken die de emotie in het lichaam verbeelden.

Multimediaal

TSOBCF 2Tijdens dit festival ontmoette ik Grietje Killian, die bij ontvangst en tijdens de pauzes portretten maakte van bezoekers. Haar werken zijn gedurende het festival te zien in een speciaal ontworpen installatie van Wouter Valentijn, een gezicht met een mond als groot raamwerk die alle portretten herbergt.

Behalve dat je er verschillende disciplines naast elkaar kunt zien, zijn er ook voorbeelden van disciplines die geïntegreerd zijn. De voorstelling The State of Being Contemporary laat een installatie zien waarbij de toeschouwer korte films ziet, er wordt gewerkt met licht en er sprake is van live performers. Maker Sylvia Weening vertelde mij na de voorstelling over het samenspel van verschillende thema’s in de voorstelling zoals leven, de dood en vergetelheid.

Niet voor de poes

Dat dit festival niet voor de poes is laat Irene Siekman zien met haar performance Binair, een persoonlijke zoektocht naar de waarde van gender. De monoloog aspireert naar een wetenschappelijke verhandeling over identiteit en gender. Siekman laat met haar intieme verhaal zien dat het toch best lastig is om anderen te vertellen over gender in contrast met een artistiek, wetenschappelijk en filosofisch perspectief. Want in hoeverre bepaalt jouw gender wie je bent? En hoe draagt dit bij aan de vorming van identiteit?unnamed1

Voor de driftige debater is er ook een plek op dit festival. Op 21, 22, 28 en 29 mei kun je onder het genot van een vegetarische maaltijd in gesprek gaan met spraakmakende gastsprekers. Zo kun je bijvoorbeeld in gesprek met gemeenteraadslid van de PvdA Peggy Wijntuin, of met redacteur en uitgever van tijdschrift Puntkomma Hugo Bongers.

Al met al heeft dit festival heel veel te bieden. Het zet aan tot nadenken en betrekt de bezoeker bij zijn boodschap. Veel kunst is gemaakt met of door mensen met een beperking soms zijn dit mensen met een lichamelijke beperking soms ook mensen met een (ex-) psychiatrische achtergrond. Er zijn ook werken van kunstenaars zonder een beperking, maar alle werken dragen hetzelfde thema: de ander. En de ander dat ben ik, dat ben jij en dat zijn nog heel veel anderen met ons. En die ander mag er zijn en gezien worden.

Kaartjes waren vanaf € 15, een passe partout voor € 30 inclusief een vegetarische maaltijd.

Gezien: ‘The State Of Being Completely Forgotten’ – ‘Waardoor word ik geraakt?’ – ‘Binair’ binnen het theaterfestival ‘ik is een ander’ op vrijdag 20 mei in rcth Rotterdam. Dit festival is nog te zien t/m 29 mei 2016. Zie voor meer informatie www.rcth.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/sfeerverslag-ik-is-een-ander/

2 reacties

    • B. Hoogendoorn op 24 mei 2016 om 22:50
    • Reageer

    Hartstikke mooi stuk Semra!

    • Menno op 4 juni 2016 om 10:51
    • Reageer

    Mooi verslag, Semra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.