Semifreddo is Italiaans en betekent half bevroren ijs. Het lijkt meer op een mousse, die je laat bevriezen. Voor dit nagerecht heb je dus geen ijsmachine nodig en zelfs geen diepvries.
Een vriesvakje in een gewone (tafel) koelkast volstaat. Ook tussendoor doorroeren is niet nodig. Het gemak dient de mens, en er zullen tot nog wel enige zomerse dagen volgen ?
Nodig
– 2 eieren, gescheiden in dooiers en eiwitten
– 100 gram suiker, verdeeld in twee delen
– 60 ml gezette espresso of 1 eetlepel oplos-espresso opgelost in 60 ml water, afgekoeld
– mespunt zout
– 250 ml slagroom, koud
– mixer (of flinke garde met veel “mens-power”), kommen
Eventueel: “chocoladekoffieboontjes” en/of wat cacaopoeder om te garneren
Hoe doe je het ?
Mix de eidooiers met 50 gram suiker in een (kleine, metalen) kom met de suiker
tot dit goed gemengd is. Roer de espresso erdoor. Plaats de kom op een pan met kokend water en klop de inhoud door (bij voorkeur met een mixer, met een garde heb je iets meer werk) totdat het dik en romig is (5 a 10 min). Zet de kom met de crème -na afkoelen- in de koelkast om echt koud te worden.
Klop in een andere kom de eiwitten en het zout (opnieuw bij voorkeur met een elektrische mixer) schuimig. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 50 gram suiker toe. Blijf kloppen tot het mengsel glanzende pieken vormt.
Klop in een derde (grote) kom de koude slagroom (met de mixer) stijf.
Spatel eerst het dooier/espresso mengsel door de slagroom en “vouw” (dit is de keukenterm voor voorzichtig onderscheppen) er vervolgens de stijve eiwitten door. Doe dit dus voorzichtig en bij voorkeur met een metalen opschep lepel of spatel. Schep over en bewaar in de diepvries (min. 3 uur – in een plastic doos) tot je gaat serveren. Dit kan ook in 1-persoonsvormpjes. Doe daar dan eerst overhangend plastic folie in, dat maakt storten eenvoudiger.
Haal ca. 1/2 uur vooraf uit het vriesvak en verdeel je dessert dan over 4 glazen, bordjes of passende bakjes of stort de vormpjes en top het geheel af met wat cacaopoeder (via een theezeefje) en/of één of meer chocoladeboontjes. Met praliné of een saus (karamel) ook lekker ! Geniet ! Neem erbij een kopje espresso en evt. koekjes (amaretti, bitterkoekjes, cafe noir of chocokoekjes).
Variaties:
Natuurlijk kun je de espresso koffie ook eens vervangen door iets anders dat je aanstaat. Denk eens aan vruchtenmoes, vruchtensiroop, honing, (geroosterde) nootjes, vers fruit in kleine stukjes, sterke drank, geschaafde chocolade, verkruimelde koekjes, gehakte gekonfijte vruchtjes, idem noga,… en garneer in diezelfde sfeer; geef je fantasie maar een zomerse draai. En zet er zo’n papieren parasolletje in.
Nog eenvoudiger:
Koop goed vanilleroomijs, doe enkele bollen in hoge glazen en top af met sterke ijskoude koffie en een toef slagroom. Serveer met een lang lepeltje en een rietje. Ook heerlijk.
Bron: Italië; d.d. eeuwenoud