Schulden voorkomen

Het voorkomen van schulden en het vroeg signaleren van betalingsproblemen staan de komende jaren centraal in het schulden- en armoedebeleid van het kabinet.
Alle verantwoordelijke partijen zoals gemeenten, schuldeisers, deurwaarders, waterbedrijven, energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars moeten hier schouder aan schouder voor gaan staan. Dit schrijft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Zij pleit voor een gemeentelijke armoede-agenda: “Vooral een doe-agenda wat mij betreft”, en voor meer samenwerking tussen publieke en private organisaties en zegt onder de indruk te zijn van de inzet van vrijwilligers. Ze wil kennisdeling en samenwerking op regionaal niveau tussen publieke en private partijen stimuleren.

In de brief aan de Tweede Kamer neemt de staatssecretaris aanbevelingen over die vorige week door de Kinderombudsman zijn gedaan met het advies aan gemeenten om een kindpakket samen te stellen, waarvan de onderdelen rechtstreeks ten goede komen aan de kinderen zelf, zoals vervoer, bibliotheekpas of zwemles; 26 gemeenten lieten nu al aan de Kinderombudsman weten in een dergelijk pakket te willen voorzien.

Tegen de bezuinigen in trekt het kabinet nog voor dit jaar 20 miljoen euro extra uit voor het tegengaan van armoede en het aanbieden van schuldhulp. Dit geld wordt voor het grootste deel toegevoegd aan het Gemeentefonds. Daarbij doet Klijnsma een beroep op gemeenten om dit extra geld bij voorrang in te zetten voor kinderen uit arme gezinnen. Het overige geld wordt benut om de inzet van vrijwilligers en landelijke expertise op het gebied van armoede en schulden te ondersteunen.

Bron: min SZW 03-07-2013

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/schulden-voorkomen/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.