Het was Soepweer, zodat ik “los ging”, experimenteren met warm, gezond, voordelig en lekker: zuurkool als soep met net zoveel erin, erbij of erdoor als je zelf maar wilt. Over zuurkool als gezond en als sla schreef ik eerder al, zie hier. Ook dat verhaal eindigt in de soep 🙂 maar vandaag is dat mijn opzet.
Minimaal neme men dus zuurkool uit vat, pot of pakje en water en kookt daarvan dunne soep; voeg peper en evt. zout toe en je hebt een basis warme hap. Of men neme de rest van een zuurkool(stamp)maaltijd, verdunt dat met water en kookt daarvan de soep. Ook nog erg simpel: kook zuurkool in (kruiden)bouillon en bindt de soep met wat gepureerde, gekookte aardappel. Fruit vooraf wat uisnippers (en wat knoflook) en vervolg dan als bovengenoemd. Dat is al bijna een recept..
Nu een wat meer gestructureerde aanpak:
– snipper een of meer ui
– idem een teentje of meer knoflook
Bak deze zachtjes in een soeppan met dikke bodem in wat boter of olie tot alles glazig is.
Op dit moment kan je ook iets van speksnippers meebakken, als je dat wat lijkt, een onsje bijvoorbeeld.
Of idem wat blokjes wortel, paprika, pastinaak, zoete aardappel, knolselderij, biet, enz.. Ook kun je nu wat ‘hele’ kruiderij toevoegen, als kummel, komijn, peperkorrel, stukje foelie. Zodra je uien zacht zijn, kunnen kruiden in poedervorm even meebakken; denk dan ook eens aan paprikapoeder, cayenne, chili en/of een klein blikje tomatenpuree,..
Zuurkool die je kocht is al in mindere of meerdere mate “gaar”. Voor soep is het prettig als je de zuurkool toch klein snijdt, overlangs én -dwars, voordat je deze nu toevoegt aan de gefruite uien (enzovoorts). Neem een pond zuurkool breng alles aan de kook met 1 liter water. Dit is ook een goed moment om minder harde kruiderij als laurier, jeneverbessen, foelie, tijm, enz.. toe te voegen. Breng de soep nu rustig aan de kook en laat deze een half uurtje zachtjes pruttelen.
Schil in die tijd een paar kruimige aardappels en kook deze apart gaar in water met wat zout. Giet deze dan af, laat ze droog stomen en verkruimel ze fijn met een vork.
Je zuurkoolsoep kun je nu nog aanvullen met extra groente en/of fruit (goed geweekte, droge paddenstoelen, veel fijne preiringen, blokjes appel, rozijnen,.. zijn altijd lekker), suggesties welkom! Deze laat je nog zo’n 10 minuten mee sudderen en vervolgens maak je de soep dikker, door eerst de helft en vervolgens lepel voor lepel de aardappelkruimels erdoor te roeren tot soep naar wens is. Proef tenslotte nog even de smaak en pas deze zo nodig aan met peper/zout en/of drupje azijn/honing. Vol scheppen maar, voor zo’n dampende kop of bord.
Voor verdere aanvulling óp de soep kun je denken aan verse, gesnipperde groene kruiden (bieslook, peterselie, dille) heel kleine blokjes of rasp van genoemde groenten of plukje achtergehouden zuurkool, gebakken appel, uien, worst, brood, wortel,.. schepje verse /kruiden /kaas, yoghurt, crème fraîche,… gerookte kip, tofoe, of vis.
Natúúrlijk gooi je niet alle genoemde door elkaar in één pan zuurkoolsoep; genoemde ingrediënten en hoeveelheden zijn enkel bedoeld ter inspiratie /afwisseling. Het gaat erom een lekkere, eenvoudige soep te maken op basis van zuurkool; extra is wat je erbij wilt/hebt. Eet smakelijk!
Bron: uit eigen keuken, d.d. 21 okt 2017