RECEPT: Zomerse sla zuurkool

Zuurkool is gesneden witte kool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Kool + zout (ca. 2 %) fermenteert en smaakt hierdoor zuur. In Nederland eten we de groente vooral in de winter en dan meestal als stamppot met varkensvlees (spek, worst). Het is op zich een goede wintergroente met ruim vit C en ook wel vit B.

Deels werden de kolen na de oogst van het land gesneden en met zout gestampt in vaten tot een hoeveelheid goed te bewaren zuurkool. Tegenwoordig is het zoals zoveel producten gewoon het hele jaar te koop. Wat mij betreft is dat in dit geval prima; ik vind het ook in andere seizoenen lekker, het is gezond en zomers ook fris, bijvoorbeeld op een broodje.

Let wel even op: zuurkool uit het vat zure kool en uit een pak of pot, wit en/of rood is soms zuurder dan anders. Daarom moet je vooraf altijd even wat proeven voordat je met te veel zuur en zoet (citroensap en honing) aan de slag gaat.


250 gram wortel
250 gram rauwe zuurkool
1/2 a 1 citroen, goed gewassen en afgedroogd, rasp en sap
4 eetlepels olie
3 theelepel honing
snufje nootmuskaat, fijn geraspt

150 gram zure room of crème fraîche
2 a 4 tl groene peperkorrels (uit een potje)
Zout en versgemalen peper, ietsje suiker naar eigen smaak

Rasp de citroenschil en pers dan de citroen (helft) uit. Meng voor de marinade de olie, honing, nootmuskaat, iets peper, wat geraspte citroenschil en citroensap naar smaak heel goed door elkaar in een slakom. Schil de wortel(s) en rasp deze dan door een grove rasp. Pluk de zure kool uit elkaar en snijd deze zo nodig nog wat fijner met een scherp mes.
Meng de wortel en de kool met de marinade.

Maak de zure room op smaak met wat gemalen peper, zout en suiker naar smaak en roer heel goed tot een saus. Schik de salade in/op schaaltjes en garneer elke portie met de saus en wat groene peperkorreltjes. Dit is een compleet en smakelijk basic recept.

Maar wissel ook eens af naar eigen smaak en mede afhankelijk van wat je er zo mogelijk bij wilt serveren. Een boterham of een tosti, een filet van kip of kaas,.. Gekookte piepers of juist gebakken. Een barbecue gerecht of gepofte aardappels.
Maak ’s variaties met andere gemalen kruiden als karwij, paprika, of komijnpoeder, of..
Doe er nog iets extra’s of anders door als wat gesnipperde ui, ananas, appel, tomaat,.. Vervang de room door yoghurt of mayonaise of laat de saus helemaal weg en neem gewoon wat meer marinade,..

En als het weer omslaat, zoals het eind april nogal tegenviel, laat je zuurkool en wortel gewoon even stoven en roer je er een goede pot bonen door, zoals witte met tomatensaus of bruine met spekjes.
Of + extra water + een bouillonblokje erbij en zie daar,  een zomersoepje 🙂

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/recept-zomerse-zuurkoolwortelsla-4-p/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.