Ook als het zomer is, kun je prima soep eten. Trouwens is het nu -medio mei- nog echt niet zo, dat ik het elke dag al erg warm heb. En als het in de zomer wel eens echt heet wordt, zijn koude soepen ook erg lekker en praktisch. Als je deze een dag van tevoren klaarmaakt, staat je maaltje klaar in de koelkast als terugkomt van een dagje buiten, werken, erop uit.. Inspiratie daartoe plaatste ik eerder hier vichyssoise en hier gazpacho.
Maar nu dan een simpele (pittige) pindasoep, die je zowel binnenshuis alsook buiten op het balkon, in een tuin of voor de deur kunt genieten :). Zowel warm als afgekoeld.
– 1 (zoete) aardappel, geschild, in blokjes
– 1 prei, gewassen, in ringen
– grote tomaat, gewassen in blokjes
– ½ tot 1 fijn gesnipperde spaanse peper (of wat chilipoeder of -saus); naar je smaak
– idem fijn gesnipperde knoflook
– 5 eetlepels pindakaas
– 1 eetlepel ketjap manis
– 1 tot 2 theelepels tamarinde pasta
– 500 ml bouillon; kan ook met water en zout naar je smaak
Stoof al roerend de blokjes (zoete) aardappel, de ringen prei, de blokjes tomaat en de chili even aan in een bodempje water tot de prei wat geslonken is en het water is verdampt.
Voeg nu de bouillon toe aan de inhoud van de pan, leg een deksel er half op en laat de soep nog een kwartiertje doorkoken op klein vuur.
– Roer in een kom de tamarinde, ketjap manis en pindakaas met een soeplepel van de warme soep helemaal goed los met een vork. Voeg de inhoud van de kom toe aan de soep, roer goed en laat het nog 5 a 10 minuten sudderen. Proef en maak af op smaak met zout, peper, ketjap (zoet) en/of opgeloste tamarinde (zuur).
Serveer de soep in kommen en garneer naar keuze. Eet de relatief machtige soep als een hoofdgerecht en rond de maaltijd af met vers fruit als gekoelde (water)meloen.
Garneer-suggesties:
Kies bijv. uit partjes hardgekookt ei, fijngesneden (bleek) selderij, geraspte wortel, taugé, ringetjes bosui, gehakte pinda’s, geschaafde kokos, blokjes augurk, kroepoek, chips van bananen, gefruite uitjes, frietjes, enz.. en serveer er als je wilt nog wat gare, witte rijst bij.
Nog anders:
Je kunt bouillon natuurlijk altijd ook eerst zelf trekken met soepgroenten en daar ook een kippenpoot bij doen (en het geplukte kippenvlees toevoegen aan de soep). Behalve water en zout is water met bouillonblokjes een optie. Je kunt tot 200 ml vocht in het recept vervangen welke soort melk dan ook (koe, geit, soja, kokos,..). Dan verandert de smaak natuurlijk wel, evenals het vetgehalte van de soep, die wat romiger wordt. Bij het koud eten van je soep is meer vet minder lekker. Experimenteer maar eens!