Recept: congee – rijstsoep

De weerberichten voor de aankomende periode zijn matig en om me heen hoor en zie ik nog steeds mensen kuchen, hoesten, sniffen en snuiten, dan wel zijn ze een poosje ook niet in zicht, want ze zijn dan thuis en zelfs ziek in bed. Tijd voor de allersimpelste warme kost.

Neem rijst (1 beker) en spoel deze schoon. Dat kan door koud water te gieten op de rijst in een pan, met de hand om te roeren en het wittige water af te gieten; herhalen tot het water vrij schoon blijft. Of als je een zeef hebt, dan spoel je de rijst onder de lopende straal uit de koud waterkraan; je roert weer om met een hand en stopt als het water vrij helder blijft.

Op 1 deel gewassen rijst neem je 6 delen schoon water en dat breng je samen aan de kook in een voldoende grote pan. Kook de rijst in 1 a 1,5 uur onder een dekseltje heel zachtjes aan gaar en zo (super)zacht als je zelf het beste eetbaar lijkt. Je roert tussendoor eens om en voegt naar wens of zo nodig nog wat water toe. Klaar. Afgekoeld in de koelkast kun je het dagenlang bewaren, je warmt af en toe een beetje in een pannetje op.

Wordt al eeuwenlang gegeten in alle landen waar rijst geteeld wordt, sinds zo’n 9000 jaar in China. Maar het smaakt dus echt naar niets en daar wordt ik niet beter van. Jij misschien wel? dan houdt je het zo. Beter is iets toe te voegen!  Zout: kook (2 tl) mee of een bouillonblokje. Of gebruik wat maggi of zoute sojasaus naar smaak door je portie congee.

Verdere aanvulling(en): verse kip. Kook botten en/of vlees mee, zomin mogelijk vet.  Kip wordt ook wel de Joodse penicilline genoemd, vast niet voor niets.

Gember: kook diverse plakjes verse gember mee. Goed tegen je verkoudheid, van gember wordt je warm en ook wel goed voor je maag. Ik vind het wel lekker smaken, zeker met de zoute ketjap, zelfs bij een verstopte neus.
Als je durft, idem plakjes verse knoflook.

Roer een rauw ei door een portie zeer hete congee, of kook dat apart, hard of zacht.

Alle ingrediënten die je in bouillon kunt gebruiken kan je meekoken. Alles wat al (bijna) gaar en klaar is en je kunt en wilt eten, als restjes groente, vlees en/of gesnipperde bieslook, sla-ui of prei kun je aan de porties toevoegen; mee warmen of erin/bij.

Zodra je weer zin hebt in het eten, wellicht zelfs koken, van een uitgebreidere maaltijd, ben je weer beter 🙂

Bron: eeuwenoud, d.d. 19 februari 2017

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/recept-congee-rijstsoep/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.