Als de rijpe banaan jou uit het handje niet meer zo lekker lijkt. Bananen zijn fruit en (dus) gezond met vooral vezels, mineralen (kalium) en vitamine B6. Maar ook met veel zetmeel en suiker. Goede leveranciers van energie zijn het dus ook. Nu zijn oliebollen uiteraard per definitie niet zo geschikt als basisvoeding, dus wat banaan door een speciale traktatie kan zeker geen kwaad. Vooral niet na een frisse winterwandeling,..
Bolletjes voor +/-8 personen.
Dit recept is heel eenvoudig en even simpel aan te passen voor meer of minder, hoor.
Nodig:
6 (over) rijpe bananen, heel goed fijngeprakt, dat kan met een stamper of vork
1 kopje suiker
3 kopjes zelfrijzend bakmeel
1 afgestreken theelepel zout
Plantaardige olie om te frituren (1 a 2 liter, afh. van de grootte van de pan)
Mengsel:
Zeef het bakmeel in een mengkom en roer al de rest er goed door tot een homogene massa (goed gemengd, niet al te droog en niet al te vochtig; pas zo nodig aan met een beetje extra bakmeel of nog wat extra geprakte banaan of een scheutje water; als zacht brooddeeg).
Oefening baart hier de kunst. Het deeg/beslag kun je vooraf maken. Bewaar het dan koel.
Het bakken van de bollen kan in een frituurpan, maar ook zonder:
Houd een voldoende groot deksel voor op de pan bij de hand, als veiligheidsmaatregel.
Verhit de plantaardige olie in een wok of braadpan op een middelhoog vuur. Meet met een thermometer ca. 160/170˚ C. Of doe een test met een stukje droog brood; komt het er na enige minuten mooi en eetbaar uit dan is de temperatuur goed. Omdat het deeg suiker bevat, die kan vrij snel verbranden, kun je niet te warm frituren.
Frituren:
Gebruik een schone lepel (of twee als je dat handig vindt) en doop die in de hete olie voordat je er zo rond mogelijke stukjes deeg (ter grootte van een golfballetje) mee in de frituurolie schept. Bak de bolletjes – in delen, het oppervlak van de olie mag redelijk vol zijn – en help ze zo nodig draaien – totdat ze mooi bruin zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Serveer liefst vers en warm:
Opwarmen kan eigenlijk alleen door ze enkele minuten op een rooster in een tot 160˚ C voorverwarmde oven te leggen. Opwarmen in magnetron geeft nare, zachte balletjes.
Evt. met kaneel/suiker, traditioneel Hollands. En (warme) chocolademelk.
Of spannender met kardemom/suiker. En een kopje thee naar jouw idee.
Of wild naast hete koffie met een shotje sterke drank en slagroom met cacaopoeder erop.
Feestje, visite? Meer versieren?
Je kunt de bananenbolletjes serveren met een sausje/dipje van gesmolten chocolade, pisang Ambon, Tia Maria en/of gezoete kokosmelk. Of iets pittiger met zoete gember- of chilisaus. Je kunt ze ook dippen in gehakte nootjes – al dan niet gekarameliseerd, of in gemalen kokos. Of iets hartiger in verder fijngehakte seroendeng.
Leef je lekker uit als er iets te vieren valt !
Bron: oorspronkelijk uit Azië, d.d. eeuwenoud