De Partij van de Arbeid wil dat het geld dat door de overheid beschikbaar wordt gesteld aan gemeenten voor armoedebeleid vanaf nu wordt gelabeld, zodat het niet naar eigen wens kan worden besteed aan andere zaken. Dat zei PvdA-kamerlid Tunahan Kuzu gisteren tegen de nieuwssite NU.nl.
In het regeerakkoord spraken de coalitiepartijen VVD en PvdA af om 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het armoedebeleid bij de gemeenten. Omdat de centen via het gemeentefonds ter beschikking worden gesteld, hebben de gemeenten beleidsvrijheid om dit naar eigen behoefte te besteden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het bedrag ook worden gestoken in de plaatsing van lantaarnpalen.
Sporten
De Partij van de Arbeid wil echter waarborgen dat de middelen worden besteed aan het bestrijden van de jeugdarmoede, bijvoorbeeld door het inzetten van middelen om kinderen lid te laten worden van een sportclub.
¨Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn overal nieuwe colleges geformeerd waarbij er wordt bespaard op armoede¨, aldus Kuzu. ¨De gemeente Rotterdam bezuinigd bijvoorbeeld 13 miljoen euro op armoedebeleid, terwijl de armoede steeds maar stijgt¨.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken meldde een week geleden tijdens een debat over tegemoetkoming voor mensen met een minimuminkomen de beleidsvrijheid van de gemeenten belangrijk te vinden. Ook de VVD is een fanatieke tegenstander van het beperken van de beleidsvrijheid van de gemeenten.
D66
Kuzu kijkt daarom voor steun voor zijn voorstel naar D66. ¨Eerder waren ze het niet eens met het labelen van het geld in het gemeentefonds, maar de tegemoetkoming voor de minima moest van D66 ineens wel worden gegarandeerd¨.
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg verklaart echter dat het om verschillende dingen gaat. ¨Het inkomensbeleid is overheidsbeleid, maar het bestrijden van de armoede vereist maatwerk op gemeenteniveau¨. Hij vindt het wel verstandig om de gemeenten de ruimte en het vertrouwen te geven hun beleid in te richten.
Pieter Heerma van het CDA deelt de mening van zijn collega. ¨Als we allemaal schotten gaan aanleggen in het gemeentefonds dan hebben de gemeenten geen beleidsvrijheid meer, maar maak je een uitvoeringsorganisatie van de overheid¨.
Chagrijn
Woensdagochtend debatteerde de Kamer met staatssecretaris Klijnsma over het armoedebeleid. Diverse politieke partijen verweten Kuzu dat hij een punt maakt van de macht van de gemeenten, juist nu de PvdA veel colleges na de verloren gemeenteraadsverkiezingen moest inleveren.
Klijnsma meldde in een reactie op het voorstel van Kuzu dat ze niet van plan is om de beleidsvrijheid van de gemeenten te beperken. ¨Het geeft me voorzichtig moed dat het grootste deel van de Nederlandse gemeenten aandacht schenkt aan armoedebestrijding¨. Wel verzoekt de staatssecretaris de gemeenten die bezuinigen op armoedebestrijding om hier toch nog eens goed over na te denken.
Bron: NU.nl, donderdag 3 juli 2014