DEN HAAG – De zorg voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) staat zwaar onder druk. De marktwerking en de invoering van een nieuw declaratiesysteem gaan ten koste van de kwaliteit van de hulpverlening. Door toegenomen bureaucratie en gekrompen budgetten is er minder tijd voor de patiënt. Dat zeggen psychiaters en psychologen van de instellingen.
De enorme onvrede onder de beroepsgroep komt ook naar voren in een grootschalige enquête van de SP. Al vijfduizend van de ongeveer 70.000 werkenden in de GGZ hebben uit eigen beweging gereageerd en de reacties stromen volgens de SP nog steeds binnen.
Ruim 83 procent vindt dat de kwaliteit van de zorg vermindert. De belangrijkste klachten zijn: de hoge werkdruk, groeiende administratieve lasten en minder budget. De meeste kritiek geldt de diagnose-behandelcombinaties. Deze dbc’s vormen een nieuw declaratiesysteem waarbij zorgverleners al bij de intake diagnose en behandeling moeten aangeven. De vergoeding wordt na het afsluiten van de behandeling toegekend.
90 procent van de door de SP ondervraagden wil zo snel mogelijk van de dbc’s af. Door het systeem zijn volgens de zorgverleners de administratieve lasten sterk toegenomen.
Ook vallen door de dbc’s steeds meer preventieprogramma’s weg. Veel zorgverleners vrezen dat hierdoor uiteindelijk de kosten juist oplopen.
Patiënten zullen vaker terugkomen en uiteindelijk langere en meer intensieve zorg nodig hebben als hun klachten eerder zijn onderschat, vrezen de deskundigen. GGZ Nederland, de brancheorganisatie waarbij 110 ggz-instellingen zijn aangesloten, zegt zulke ernstige signalen niet te krijgen. Volgens voorzitter Marleen Barth is de enquête niet representatief. “Er zijn mensen die terecht klachten hebben, maar dat het met de hele sector niet goed gaat, klopt niet.” Wel maakt Barth zich zorgen over weer een nieuwe bezuiniging. Volgend jaar wordt de eigen bijdrage voor de psychotherapeutische zorg afgeschaft. Het verlies van 23,5 miljoen euro wil het ministerie van Volksgezondheid op de instellingen verhalen. Barth: ” In een sector waar de vraag alleen maar toeneemt is het natuurlijk een slecht idee om de instellingen te korten en het geld op te laten hoesten.”
Bron: http://www.gelderlander.nl/algemeen/dgbinnenland/3447946/Psychische-zorg-onder-druk.ece