Als eerste stad in ons land kunnen Rotterdammers gebruikmaken van een website om te bekijken hoeveel geld ze per maand kunnen besparen. ¨Ongeveer 27.000 Rotterdammers hebben betalingsachterstanden¨.
Het Nibud, Vereniging Eigen Huis, beleggersvereniging Veb en de Gemeente Rotterdam hebben een website ontwikkeld waar inwoners kunnen ontdekken hoeveel centen ze kunnen besparen.
Ook is het mogelijk op de website om energieaanbieders en verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Afgelopen donderdag werd het programma ‘Geldplan’ gelanceerd in de centrale bibliotheek in Rotterdam.
De Rotterdamse wethouder van financien Maarten Struijvenberg verklaart dat 27.000 Rotterdammers betalingsproblemen hebben. Daarom vindt hij dat de gemeente, middels deze website, zich best mag bezighouden met de betalingsproblemen van de inwoners.
¨Het voorkomen van schulden is beter dan het oplossen ervan¨, meldt de wethouder. ¨De gemeente Rotterdam is elk jaar twaalf miljoen euro kwijt aan de kredietbank en 2,5 miljoen euro aan bewindvoerders¨. De website kan volgens Struijvenberg ook worden gebruikt door wijkteams om schuldenaren te begeleiden.
De besparingswebsite komt bovenop de al bestaande maatregelen om betalingsachterstanden te voorkomen of op te lossen. ¨Het is aan de inwoners zelf of ze het programma willen invullen¨, zegt de politicus. De website kost de gemeente Rotterdam de komende drie jaargangen 55.000 euro.
Rotterdam is de eerste gemeente in ons land waar inwoners kunnen calculeren hoe ze geld kunnen besparen. ¨We hebben contact gezocht met diverse gemeenten, maar Rotterdam was de eerste gemeente die heeft aangegeven ons te willen steunen¨, verklaart Bas Schuurmans van het Nibud. Hij hoopt dat 5 procent van de Rotterdammers het programma weet te vinden en gaat gebruiken.
¨Ik kan nog 168 euro besparen¨, zegt Andre van Es die net het programma heeft ingevuld. ¨Veertig euro door op de fiets te stappen, in plaats van gebruik te maken van de metro. En een aantal tientjes om slim boodschappen te halen en te bezuinigen op hobby’s en uitgaan¨.
Van Es laat weten dat het invullen van het programma ongeveer dertig minuten duurt. ¨Ik vind het vooral prettig dat het een objectief vergelijkingsprogramma is. Dat is een groot pluspunt¨.
Bron: AD Rotterdam, dinsdag 9 december 2014