Schil pompoen, je hebt zeker 600 gram nog voor 4 personen, en snijd deze in reepjes tot 1cm bij 1cm (dikker wordt niet goed gaar en dunner verbrandt). Dep de pompoen droog en verwarm de olie tot 180 graden Celsius. Bak eerst voor, laat dan volledig afkoelen, bak ze daarna bruin. Besprenkel met zout naar smaak, maal er wat peper overheen en dien op met (dip)saus naar keuze.
Je kunt het ook eens met andere groenten proberen, bijv. wortel, knolselderij, biet, pastinaak, zoete aardappel, bakbanaan,…
Hoe harder de groente, hoe dunner de friet en hoe hoger het suikergehalte, hoe meer je moet oppassen met de temperatuur van de olie. Experimenteer!
Zelfgemaakte mayonaise – basisrecept.
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Klop of mix 2 eidooiers, 1 tl. (dijon)mosterd en 1 tl. koud water in een kom, tot je een glad mengsel hebt. Voeg dan druppel voor druppel 400 ml plantaardige de olie toe en blijf kloppen/mixen. Wordt de mayo te dik, voeg je nog een klein beetje water toe. Klop/Mix tot slot op smaak met 2 tl citroensap, zout en peper.
Als je wilt smokkelen: alles tegelijk met de staafmixer kan ook. Als het gaat schiften waren je waarschijnlijk je ingrediënten te koud.
Dat kan je dan nog wel redden met een beetje water of door opnieuw te beginnen met 1 eierdooier en dan alles beetje bij beetje weer erbij te kloppen.
Hier kun je natuurlijk nog van alles aan toevoegen, bijv. knoflook, chilipepers, augurken, uitjes, kappertjes, ansjovis, kaas, hardgekookte eieren, tomaat, komkommer, avocado, yoghurt, verse groene kruiden, specerijen als kerrie, cajun,… of andere sauzen als sambal, tomatenketchup, curry, HP-saus, extra mosterd,…
Eigen mayo kun je natuurlijk ook voor bij je gewone patat maken. Het blijft (zelfs buiten de koelkast) een paar dagen lekker.