Pho Bo

Pho lijkt een simpel gerecht maar kent zeer complexe smaken en een “exotische structuur van ingrediënten en kleuren”, die je maag heerlijk vullen en die je waarschijnlijk ook hartverwarmend zult vinden. Het is een van ’s wereld betere “comfort foods”.

Vroeger werd Pho vooral in de ochtenduren op straat gebracht door venters met een stok en twee emmers met de essentiële benodigdheden en in mindere tijden enkel zondags of bij ziekte genuttigd. Tegenwoordig eten de mensen Pho alledaags, op elk moment van de dag, maar vooral ’s avonds. Het wordt geserveerd als specialiteit in restaurants en vanuit (avond)-pop-up-stands; bijna niemand maakt het zelf. Maar hoewel de gewoonten zijn veranderd, is Pho wel een kenmerkend gerecht in Vietnamese keuken gebleven en staat op nummer 1 van dat land op http://travel.cnn.com.

Pho is voornamelijk afhankelijk van de bouillon, die het verschil maakt tussen goede en slechte Pho. Als je weet hoe je een goede bouillon moet maken, dan is de rest gewoon een kwestie er de overige ingrediënten bij te verzamelen.

De ervaring en de aandacht van de kok bepalen hoe Pho wordt klaargemaakt, zodat het niet verbazingwekkend is, dat er zo ontzettend veel recepten circuleren. En is het ook niet meer dan logisch dat je pas na een paar keer echt de slag en de geweldige smaak te pakken hebt. Maar laat dat je vooral niet afschrikken.Smile

Pho is veelzijdig genoeg om zich te lenen voor varianten, zoals die bestaan met kip, garnalen en zelfs vegetarisch maar je moet eerst wel weten wat er wel en wat er niet en moet kan. En Pho bo (rundvlees) blijft de basis.

Wat eigenlijk helemaal niet kan, is beginnen met een bouillonblokje. Nu, om er even in te komen, toch zo’n versimpeld (bouillon)recept voor 6 personen, vrij naar een bekende Engelse (TV)-kok.

2 runderbouillonblokjes, 1,5 kg verzaagde runderpoten en -schenkel, 1 el zwarte peperkorrels, 5 kruidnagels, paar koriander zaadjes, kaneelstokje, paar steranijs,
paar peulen groene kardemom, 3 cm verse gember in schijfjes.

Zet het vlees, de botjes en de blokjes op met 1 liter kokend water. Voeg de kruiden toe, laat sudderen en schuim regelmatig af. Er staat niet bij hoelang maar 2,5 uur lijkt me minimaal. Dan zou ik dus ook wel een deksel gebruiken en regelmatig het waterniveau controleren.

Verder wordt dit recept vrij gebruikelijk afgerond met rijstnoedels, taugé en plakjes rauwe biefstuk met verse munt en koriander, Spaanse peper, limoen, zwarte peper en vissaus erbij.

Eerlijk gezegd lijkt het erop dat dit specifieke recept – na enig pittig lezerscommentaar –
is aangepast.

Later een ander, meer uitgebreid recept.
En wie heeft er nog een zelf beproefd recept ? Laat het me weten !

Bron: o.a. uktv.co.uk/  sinds 2009

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/pho-bo/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.