150 g bloem, 1 tl zout, 250 ml melk, 4 eieren, 1 ei dooier, bakvet (olie, margarine of boter)
Meng bloem en een snufje zout. Roer met de garde of handmixer de melk erdoor en dan één voor één de eieren en de eierdooier tot een soepel beslag en laat afgedekt 30 min rusten.
Ca. 800 g kool in repen van ca. 1 cm, 2 uien en 1 knoflookteen, fijngesnipperd, 1 kruidnagel en 1 tl karwijzaad, grof gehakt, 2 eetlepels olie, groentebouillonblokje, peper en zout
Verhit de olie en bak de ui en knoflook aan, voeg de kool toe en bak 5 min mee; voeg dan 75 ml water, bouillonblokje en peper naar smaak toe en laat nog 15 min sudderen.
Laat dan afkoelen en voeg evt. nog zou naar smaak toe.
Bak nu 8 pannenkoeken met bakvet naar keuze. Verwarm de oven tot 200°, hete lucht tot 180°.
125 g geraspte kaas naar keuze (bijv. belegen Goudse of emmentaler kaas), 250 g magere kwark, 6 eetlepels slagroom, rasp van ½ citroen, klontje boter of margarine
Meng kwark, room en citroenrasp door de kool. Vet een ovenschotel of bakvorm in.
Vul de schotel eerst met een pannenkoek, maak afwisselend laagjes met het koolmengsel en eindig met een laagje kool. Strooi de geraspte kaas er over en bak de taart 25-30 min in het midden van de hete oven. Serveer met een frisse salade, bijv. van wortel / appel.
Savooiekool heeft bobbelige bladeren met gekrulde randjes. Het is één van de oudste koolsoorten en komt van oorsprong van rond de Middellandse Zee. Savooiekool is vrijwel het hele jaar verkrijgbaar, behalve in de hoogzomer. De groene savooiekool is nu weer volop in het seizoen en bevat zoals de meeste koolsoorten veel vitaminen en mineralen, vooral kalium en vitamine C. Aanvullen met wortel is helemaal goed (betacaroteen). Deze kool is lekker zacht en sappig, bijna zoet. Er is gele en groene savooiekool, die ook groene kool heet. Daarvan hebben we gebruik gemaakt bij dit recept.
Bron: aangepast, eigen recept d.d. 2o sep 2013