Leuk geweest met de Paasdagen ? Maar nu nog alle resterende, hard gekookte eieren,.. hierbij enkele ideeën om er toch weer van te genieten.
Ook voor je oude brood. (Alles 4 p.)
Gevulde eieren basisprincipe:
Snijd ze (over de lengte) doormidden, wip het geel eruit en maak op smaak met zout en peper en wat losser met mayo, crème fraîche, yoghurt,..
Voeg smaken toe naar eigen keuze (kies bijv. uit paprikapoeder, mosterd, worcestersaus, tabasco, kerriepoeder, gehakte augurk, tomaat, paprika, pepers, kappertjes, groene kruiden, olijven, ansjovis, zalm, geraspte kaas, enz.. Spuit of lepel de vulling in de witte eierhelften. Versier desgewenst nog een beetje.
Lentevulling
6 grote, hardgekookte eieren
3 eetlepels zure room
1,5 eetlepels gehakte rode
1/2 grote rijpe avocado, of 1 kleine in blokjes gesneden
1 klein teentje knoflook, zeer fijngehakt
1/2 limoen, het sap
(zee) zout en versgemalen zwarte peper
Roer zure room, ui, avocado, knoflook en limoensap door elkaar in een kom. Voeg de eierdooiers toe en meng tot alles mooi glad is. Proef en maak af met zout en peper. Vul de witten; hier is er versierd met wat bos-ui. limoenrasp of cayennepeper kan ook.
Over de groente
3 grote, hardgekookte eieren
1 pond groene groente, (asperges. broccoli, sperziebonen, spinazie, prei, doperwten, 1 krop sla,..)
1 theelepel Dijon of grove mosterd
1 limoen, rasp en sap
1 eetlepel witte wijnazijn
1/2 theelepel (gerookte) paprikapoeder
(zee) zout en versgemalen zwarte peper
75 ml olijfolie
(1 eetlepel kappertjes, gehakte cornichons, ansjovis of olijven )
Kook of stoom de groente net beetgaar (niet de sla:)) en spoel even koud na. Droog ze af op een doek. Prak de eierdooiers in een kom, voeg mosterd, limoensap, azijn, paprikapoeder, toe en klop tot een glad mengsel. Blijf kloppen, en voeg in een klein straaltje de olijfolie toe, tot een mooie dressing. Schik de groente op een schaal of de borden. Hak het eiwit en strooi dit over de groenten samen met de limoenschil (en de kappertjes,..). Proef de saus en maak af met zout/peper. Sprenkel dressing over de groente. Serveer warm, lauw of gekoeld.
Soldaatjes
8 sneetjes oud (wit) (casino)brood
75 gram boter, zacht
Smeer de boterhammen aan twee kanten in met de boter (ca. 40 gr) en snijd de korsten eraf. Snijd de sneetjes in lange repen, ca. 1 cm breed.
Verhit een koekenpan smelt de rest van de boter (ca. 35 gram) tot het schuim wat wegtrekt. Bak de reepjes brood er rondom goudbruin in.
Na het bakken even laten uitlekken op keukenpapier.
Soldaatjes werden vroeger vaak rondom de schotel spinazie gezet, als het ware “in het gelid” vandaar de naam. Maar ze zijn ook heerlijk bij de bovengenoemde groenteschotels, bij soep, bij de “borrel” met salsa/dip, én niet te vergeten om in een zachtgekookt ei te dopen, met zout erbij, als je weer eens een vers eitje lust.