Meer dan ooit staat de internationale saamhorigheid en samenwerking binnen “de Europese gedachte” onder druk. De steeds groter wordende vluchtelingenstroom naar Europa, zet de verhoudingen in Europa onder hoogspanning. Er lijkt zich hierin een groeiende tweedeling af te tekenen. Dit tussen landen die vluchtelingen ruimhartig opnemen, en landen die dit blijven weigeren. Hoe staat ons land hierin, en wat is de positie van onze buurlanden?
Krappe meerderheid voor opvang
De Europese Unie wil de komende jaren 60.000 vluchtelingen over de EU-lidstaten verdelen. Het gaat om vluchtelingen uit Syrië en Eritrea die nu in Italië en Griekenland aankomen en migranten die zich buiten de EU bevinden. Een eerlijke verdeling van vluchtelingen, kan plaatselijke overbelasting doen verminderen. Met name een aantal Oost-Europese landen waaronder Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije blijven weigeren vluchtelingen op te nemen. In Nederland zullen voorlopig 9000 vluchtelingen worden opgevangen, naar verwachting zulle dit er meer worden. Volgens een enquete van het EénVandaag opiniepanel, staat een krappe meerderheid (51%) van de Nederlanders open voor deze vluchtelingenopvang. Tegelijkertijd spint de PVV garen bij de actuele discussie ronde de toestroom van vluchtelingen. De laatste peiling laat een duidelijke winst van deze partij zien. Wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de PVV de grootste partij worden…
Ophitsend en beschuldigend verhaal, verpakt in controversiële oneliners
De groeiende steun voor de PVV, kan een gevolg zijn van de harde woorden van Geert Wilders in het vluchtelingendebat in de Tweede Kamer. “Het is een ongemakkelijke waarheid, maar het moet gezegd worden. We hebben het vandaag over een invasie: een islamitische invasie van Europa.” Wilders gaat verder: “Het is een invasie die onze welvaart, veiligheid, cultuur en identiteit bedreigt”. Geert Wilders pleit voor het sluiten van de grenzen. Het is zijn overtuiging dat een meerderheid van de vluchtelingen om economische drijfredenen naar Europa vluchten. “Ze willen van onze verzorgingsstaat gebruikmaken en als we dat toelaten, maken ze die gewoon kapot. Feit is dat er nog miljoenen zullen volgen, als we niet oppassen”, waarschuwt Wilders. “Dit grapje gaat ons miljarden kosten aan uitkeringen, zorg en opvang.” Wilders goed op dreef; een ophitsend en beschuldigend verhaal, verpakt in controversiële oneliners. Dat dit soort politiek zeker niet vrij is van gevaren, zien we op dit moment in Duitsland.
Bestookt met brandbommen
Het aantal aanslagen op asielzoekerscentra neemt in Duitsland schrikbarend toe. De afgelopen periode werden verschillende onderkomens van vluchtelingen bestookt met brandbommen of in brand gestoken. in Salzhemmendorf (bij Hannover) werd een molotovcocktail door de ruit van een appartement gegooid waar een moeder en drie kinderen verbleven. Ze waren in een andere kamer en raakten niet gewond. In Aue, in het oosten van Duitsland, ontstond ook brand in een accommodatie voor asielzoekers. Er zijn de laatste tijd vaker soortgelijke incidenten. In Weissach im Tal, in de deelstaat Baden-Württemberg, ging een gebouw in vlammen op dat gebruikt zou worden voor de opvang van vluchtelingen. Eerder deze maand werd een asielzoekerscentrum in het noordoosten van Duitsland bestookt met vuurwerk. In Duitsland heerst een stemming waardoor sommigen menen alles over de binnenstromende asielzoekers te mogen roepen wat in hen opkomt. Dat in er in ons land soortgelijke taferelen gaan ontstaan is vooralsnog niet realistisch. Toch zien we ook hier een groeiende weerstand tegen minderheden en vreemdelingen. Zo lijkt er een trend te ontstaan rondom het bezigen van stoere taal via haatdragende reacties op sociale media. Zijn dit slechts tamme huisvaders en moeders gefrustreerd “los gaan” op het internet? Laten we het hopen…