opinie: doe-het-zelf-dood

Veel ophef de afgelopen week: De Coöperatie Laatste Wil maakte bekend, een middel gevonden te hebben waarmee mensen hun eigen leven kunnen beëindigen. Een relatief simpel middel in de vorm van wit poeder. Een kleine hoeveelheid opgelost in een laagje water doorslikken, en binnen een halfuur volgt er een pijnloos overlijden. Juist de bewering dat het hier gaat om een vrij verkrijgbaar middel doet een hoop stof opwaaien. Coöperatie Laatste Wil, maakt de naam van het middel niet algemeen bekend. Mensen die langer dan een halfjaar lid zijn, krijgen de informatie en plaatsen waar het te krijgen is toegestuurd. Het middel zou gemiddeld een tientje kosten.

Veel kanttekeningen te plaatsen

Na de uitzending van Nieuwsuur afgelopen vrijdag, bleven een hoop kijkers met vragen en vooral dubbele gevoelens zitten. Via sociale media kwam er een stroom met meningen op gang. Niet geheel onterecht. Er zijn veel kanttekeningen te plaatsen bij deze nieuwe vondst, en vooral bij de bijna drempelloze beschikbaarheid van deze vernieuwde “pil van Drion”. Ook de manier van bekendmaken speelt hierin een rol. Zonder duidelijk protocol en onderzoek is het de wereld in geslingerd. Is de kans dat iemand de naam van het betreffende middel bekend maakt niet bijzonder groot en haast onvermijdelijk? Er hoeft er maar eentje te zijn die doelbewust een halfjaartje lid blijft van De Coöperatie Laatste Wil, en alle ontvangen gegevens vervolgens online openbaar maakt. Dit in combinatie met de vrije verkrijgbaarheid, zou een hoop in gang kunnen zetten en bijbehorend leed kunnen veroorzaken. Veel mensen die lijden aan een psychische stoornis zoals bijvoorbeeld depressiviteit. Door het zo makkelijk te maken dit middel te kopen, zou juist deze groep mensen vanuit een impuls kunnen handelen.

Soms is er een afscheidsbriefje, vaker niet

Toch heeft dit alles ook een andere kant. Mensen die besluiten een einde aan hun leven te maken, die zullen dat ook daadwerkelijk (proberen te) doen. Dit los van de vraag of er een middel als beschreven verkrijgbaar is of niet. Iedere dag plegen er in Nederland 5 mensen zelfmoord, op jaarbasis zijn dit er zo’n 1870. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, dat 94.000 mensen in Nederland ook ieder jaar een poging doen een einde aan hun leven te maken. Dit zijn de harde feiten, met de daarbij horende drama’s. Naast degene die geen andere weg zag, zijn er de nabestaanden en betrokkenen die vaak totaal onverwacht worden geconfronteerd met een onwerkelijke en schokkende realiteit. Hun geliefde is er niet meer. Soms is er een afscheidsbriefje, vaker niet. De gekozen methoden om het leven te beëindigen, kunnen erg schrijnend zijn. Er zal altijd iemand zijn die de overledene gaat vinden. De wijze waarop deze wordt aangetroffen kan dan erg traumatisch zijn. Zouden juist dit soort situaties voorkomen kunnen worden door een middel zoals nu is gevonden?

Doodgaan kan altijd nog

Dit is natuurlijk nog maar de vraag. Bij zelfdoding zullen er altijd gevallen zijn waarbij impuls de doorslag heeft gegeven. Dit volledig voorkomen is een utopie. Toch gaat het hier maar om een klein deel. De meeste mensen lopen al relatief lang rond met de gedachten er niet meer te willen zijn. Dit kan vele oorzaken hebben. Vaak gaat het niet zozeer om het “dood willen”, maar juist datgene wat het verlangde gevolg daarvan is; rust, een einde aan het leven waaraan iemand lijdt. Juist daarom is meer openheid rondom zelfmoord en psychische klachten zo belangrijk. Dit naast een goede en eerlijke euthanasiewetgeving. Het taboe moet worden doorbroken. Juist dan is er een kans dat mensen in een bepaald stadium naar buiten treden met hun gedachten, steun zoeken en wellicht vinden. Het delen van gevoelens kan soms al maken dat iemand bereid is net iets verder te kijken dan de bubbel waarin hij of zij zit. Daarnaast geeft het omstanders de kans om er voor de ander te zijn, mee te leven, (en zich wellicht voor te bereiden op een afscheid.) En wat als blijkt dat ook dit geen verandering in de situatie brengt? Doodgaan kan altijd nog…


Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/opinie-doe-het-zelf-dood/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.