Op zoek naar een kamer of woning

Wonen in RotterdamEen groot aantal mensen is op zoek naar een kamer of woning in Rotterdam. Waar kan je terecht? En hoe vind je woonruimte? En wat komt er allemaal bij kijken bij het huren van een kamer of een woning?

Inschrijven woningzoekende Rotterdam

Wanneer je op zoek bent naar een sociale huurwoning, moet je je als woningzoekende inschrijven bij WoonnetRijnmond. Zodra je een account hebt aangemaakt bij Woonnet Rijnmond, kun je reageren op de woningen die op website van Woonnet Rijnmond worden aangeboden. De inschrijving kost €10,- per jaar.

Huisvestingsvergunning

In bepaalde gebieden van Rotterdam moet je een huisvestingsvergunning (HVV) hebben. Dit betekent dat de huurder toestemming nodig heeft om een huurwoning in gebruik te nemen. Dit geldt voor huurwoningen, niet voor koopwoningen. Voor sommige straten kijkt de gemeente eerst of je in het verleden overlast heeft bezorgd of crimineel gedrag hebt vertoond. Voor andere straten geldt dat je minimaal zes jaar in Rotterdam moet wonen. Indien dit niet zo is dan moet je economisch zelfstandig moet zijn uit werk (geen uitkering hebben). Meer informatie over de HVV, een actueel overzicht van wijken en straten, en het aanvragen: https://www.rotterdam.nl/loket/huisvestingsvergunning/

Urgentieverklaring

Woon je in de regio Rotterdam en heb je wegens een persoonlijke noodsituatie dringend een andere woning nodig? Dan kan je mogelijk urgentie aanvragen en met voorrang een woning zoeken. In de regio Rotterdam voert Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond (SUWR) de urgentietaak uit voor de gemeenten Rotterdam, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Na het afgeven van de urgentie is het de bedoeling dat je drie maanden lang zoveel mogelijk reageert op passend woningaanbod op www.woonnetrijnmond.nl. Op deze website adverteren de woningcorporaties dagelijks hun nieuwste woningaanbod.

Huurtoeslag

Woon je in een huurhuis? Dan krijg je mogelijk huurtoeslag, een bijdrage in de huurkosten. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Is je vermogen, inkomen of huur te hoog? Dan krijg je geen huurtoeslag. In sommige gevallen kunt u ook huurtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen. Meer informatie over de huurtoeslag en het aanvragen hiervan is te vinden bij de Belastingdienst.

Bijzondere bijstand

Er kan bijzondere bijstand worden verstrekt voor de eerste maand huur en eventuele waarborgsom, mocht je niet voldoende middelen hebben om deze te voldoen. Ook kan er bijzondere bijstand worden aangevraagd voor verhuiskosten, herinrichtingskosten en stoffering. Let wel dat bijzondere bijstand als lening wordt verstrekt. Meer informatie over bijzondere bijstand in Rotterdam en het aanvragen hiervan vindt u op de website van de gemeente.

Huurteam Rotterdam

Woont u in Rotterdam en huurt u een woning van een particuliere verhuurder? Dan is er grote kans dat u teveel betaalt. Gemiddeld betalen huurders €130 per maand teveel. Hoeveel huur kun je besparen? De diensten van het Huurteam Rotterdam zijn niet gratis. Vraag naar de voorwaarden. Het Huurteam werkt op basis van no cure no pay: je verdient minimaal de kosten terug. Kijk op de website: http://www.huurteaminuwstad.nl/rotterdam.html

Adressen voor verhuur

Goedkope adressen voor verhuur. Dit is geen uitputtende lijst, wellicht zijn er meer goedkope verhuurders. Verder hebben we geen ervaringen met deze verhuurders / organisaties, we kunnen dus niet zeggen of ze goed of minder goed zijn.

Pensions

Doorgaans kun je je inschrijven bij een pension, vraag dit echter altijd na! In sommige gevallen worden er bemiddelingskosten en/of borg gevraagd. Voor onderstaande pensions geldt dat verblijf met een uitkering mogelijk is.

Pension Barendregt

Pension Barendregt is gespecialiseerd in de verhuur van woonruimte, voor zowel korte als lange termijn, in Rotterdam (Kralingen).

W: https://pensionbarendregt.nl/nl/
E: info@pensionbarendregt.nl
T: (010) 413 55 10

Pension Charlois

Pension Charlois gevestigd aan de Zuidhoek in Rotterdam biedt All Inclusive kamers aan. Het pension ligt in de gezellige en bedrijvige wijk Oud Charlois. De kamers zijn ideaal voor bepaalde doelgroepen, voor een langere of kortere verblijfsperiode.

Zuidhoek 286 B
3082 PV Rotterdam
Tel. (010) 429 41 45

Meer informatie: https://www.maasstadwoningverhuur.nl/woningaanbod/kamers-in-all-inclusive-pension-charlois_65

Kamerverhuur

Ook bij kamerverhuur kan borg en bemiddelingskosten worden gevraagd. Een paar sites waar je kamers kan vinden zijn:

https://kamernet.nl/
http://www.kamerhuren.nl/nl/
https://www.kamertje.nl/

Commerciële bureaus/makelaars

Commerciële bureaus en makelaars vragen doorgaans bemiddelingskosten en borg.

D&S Vastgoed

Biedt ook huurwoningen aan in Rotterdam.

 • Huren met uitkering is mogelijk.
 • Inschrijven is gratis, en biedt geen garanties.
 • Bij aanvaarden van de woning moet de eerste maand huur en een waarborgsom van een maand huur betaald worden.
 • Indien je nu een woning huurt moet je een verklaring van jouw verhuurder kunnen overleggen dat je geen huurschuld en altijd correct betaald hebt.

Kreupelstraat 2
3111 NL Schiedam
dens@densvastgoed.nl
Tel. (010) 204 50 00
https://www.densvastgoed.nl/

Rots-Vast

De huurwoningen in het aanbod zijn voor korte of voor lange termijn te huur. Deze huurwoningen zijn veelal direct of op korte termijn beschikbaar. Het aanbod wisselt dagelijks. Rotsvast bemiddelt en begeleidt, zowel bij het huren als verhuren van woonruimte.

Watertorenweg 336
3063 HA Rotterdam
(010) 476 23 23
rotterdam@rotsvast.nl
https://www.rotsvast.nl/

Tijdelijk huren / antikraak

Interveste

Biedt oplossingen voor antikraak en tijdelijk wonen.

 • Inschrijven kan voor €15,-
 • Wel moet er iemand garant staan voor je.
 • Er kunnen er geen inwonende minderjarige kinderen bij jou intrekken.

Weena 290
3012 NJ Rotterdam
T: (088) 118 80 00
E: rotterdam@interveste.nl
W: https://www.interveste.nl/

Villex

Antikraak wonen, tijdelijk wonen en vast wonen (ook sociale sector).

 • Hier geldt aantoonbaar inkomen (kan uitkering zijn),
 • geen huisdieren of inwonende kinderen,
 • inschrijven bij de gemeente voor het tijdelijke adres.

1e Barendrechtseweg 46
2992 XC BARENDRECHT

T: (088) 532 00 00
E: info@villex.nl
W: www.villex.nl

Camelot Europe

Woningen zoals bijvoorbeeld een eigen kamer, (gemeubileerde) studio of (gedeeld) appartement op basis van anti-kraak, tijdelijk huren, reguliere huur of short-stay. Huren met uitkering is mogelijk.

 • Je kunt snel verhuizen;
 • je hebt inkomen (of uitkering);
 • geldige verzekering;
 • geen strafrechtelijk verleden;
 • geen inwonende minderjarige kinderen.

Frobenstraat 21 a/b
3045 RD Rotterdam
(088) 226 35 68
recruitement@cameloteurope.com
https://nl.cameloteurope.com

Overige sites antikraak / tijdelijk beheer

https://www.vps-nl.com/

https://alvast.nl/

https://hod.nl/

Zoeksite voor woonruimte

https://www.huurwoningen.nl/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/op-zoek-naar-een-kamer-of-woning/

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Dank je Bas, voor dit behulpzame bericht over woonruimte huren in Rotterdam / Rijnmond.
  Sterkte en succes gewenst aan degenen, helaas velen, die nog een dak boven hun hoofd zoeken.

 2. Hartelijk bedankt voor dit zeer complete overzicht aan mogelijkheden bij het woning zoeken in Rotterdam. Ik zou er nog een waarschuwing aan willen toevoegen voor de vele malefide aanbieders van woonruimte op het internet. Ze strijken een abonnementsgeld op en doen niets voor je. De huizen blijken vaak al verhuurd of gewoon niet beschikbaar.

  1. Dank voor deze aanvulling, natalie. Het is uiteraard verstandig eerst de ervaringen met verhuurders na te gaan, voordat je je ergens inschrijft!

 3. Het is inderdaad verstandig om je zo veel mogelijk in te schrijven op platforms voor woningzoekenden. Zorg dat je al je papieren bij de hand hebt en je goed hebt verdiept in de markt en het aanbod. Zo krijg je een beter inzicht in de mogelijkheden die je zelf hebt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: