Oogmigraine

OogmigraineAl enige jaren heb ik oogmigraine. Dat begint in één van de ogen als een flikkerende stip van licht, die zich dan geleidelijk uitbreidt naar de zijkant van je gezichtsveld en daar wonderlijke vormen aan gaat nemen. Het wordt een halve maan van driehoekige gekleurde vlakken met contrasterende kleuren; rood, groen, blauw en helder wit. Wonderlijk genoeg zijn het driehoeken die door donkere lijnen gescheiden zijn wat doet denken aan glas in lood. Geleidelijk aan schuiven die vlakken verder naar de zijkant van het gezichtsveld waar zij nog enige tijd nagloeien als een lichtende kromme lijn. Al met al duurt het zowat een uur!

Fraaie afbeeldingen

Door op internet te zoeken naar ‘flikkeringen in het oog’ kwam ik achter de naam van oogmigraine en vond ik fraaie afbeeldingen van het verschijnsel dat één van mijn ogen soms ziet. Dat kan zowel links als rechts zijn. Tegenwoordig schrijf ik het op in mijn agenda als het verschijnsel zich voordoet.

Voor het open podium op 24 november in de Pauluskerk heb ik op het atelier op donderdag een tekening gemaakt van het verschijnsel. Ilse, die op donderdag het atelier leidt, heeft die mooi ingelijst met een passe-partout van een bijpassende kleur. Zo kon ik de bezoekers een uitleg geven van wat ik soms voor mijn ogen zie opdoemen op de muur of achtergrond waar ik op dat moment naar kijk.

Oogmigraine volgens Vroon

In het boek ‘Toestanden’ van Piet Vroon vond ik een verklaring van de oogmigraine. Piet Vroon is een bedenkelijke hoogleraar in de Psychologie met Sanpaku ogen. Zijn ogen zijn links en rechts en aan de onderkant wit. In Japan heet dat Sanpaku Yin, en het wijst op extreme depressiviteit. De man heeft dan ook zelfmoord gepleegd. Sanpaku Yang zijn ogen die aan de zijkanten en ook boven de iris wit zijn en dat zie je bij extreem gewelddadige mensen zoals de beruchte moordenaar Charles Manson.

Piet Vroon vertelt in zijn boek dat oogmigraine wordt veroorzaakt door een tijdelijke storing van de doorbloeding in het deel van de hersenschors dat met het zien te maken heeft. Vandaar geen koppijn maar lichtverschijnselen die je oog projecteert op de omgeving.

Projectie?

In zijn boek slaat hij dan in zijn calvinistisch geprogrammeerd brein op hol waarbij hij niet alleen onze voorouders die rotstekeningen maakten, maar zelfs de wereldberoemde psychiater Carl G. Jung verdacht maakt vanwege zijn belangstelling voor de in vele culturen voorkomende geometrische tekeningen van Mandala’s. Vooral in de religieuze kunst van India zijn die mandala’s ontwikkeld. Volgens Piet Vroon allemaal projectie van oogmigraine!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/oogmigraine/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: