Ontslagrecht wijzigt per 1 juli 2015

inspectieHet nieuwe ontslagrecht geldt bij procedures voor ontslag die op of na 1 juli 2015 zijn gestart en bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten die op of na 1 juli 2015 aflopen. Beoogd is “goedkoper voor de werkgever en meer gericht op het vinden van een nieuwe baan voor de werknemer”.

Voordat iemand kan worden ontslagen, controleert UWV of kantonrechter of het volgens de regels is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen = preventieve toets.

Per 1 juli 2015 hangt de ontslagroute af van de reden voor ontslag:

1. Ontslag via UWV:
* ontslag door langdurige arbeidsongeschiktheid;
* bedrijfseconomisch ontslag; hierbij kan een van de werkgever onafhankelijke en onpartijdige cao-commissie de preventieve toets ook uitvoeren.

2. Ontslag via kantonrechter:
ontslag om alle andere redenen.

3. Ontslag met wederzijds goedvinden:
Schriftelijk door werknemer samen met werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen blijft mogelijk. Je maakt samen afspraken over de afwikkeling van het ontslag. Bijv. over de einddatum en de hoogte van de eventuele vergoeding voor ontslag. Werknemer heeft daarna een bedenktijd van 14 dagen, waarop de werkgever in de beëindigingsovereenkomst moet wijzen. Zo niet wordt je bedenktijd verlengd naar 21 dagen.

Nieuw: Transitievergoeding
Vaste en tijdelijke werknemers krijgen per 1 juli 2015 bij ontslag een vergoeding bij ontslag: de transitievergoeding. Voorwaarde daarbij is dat je 2 jaar of langer in dienst moet zijn geweest. Voorwaarde daarbij is bovendien dat de werkgever het initiatief tot ontslag neemt. Recht op transitievergoeding kan ook ontstaan als je werkgever ernstig verwijtbaar handelde of ernstig verwijtbaar nalatig was. De transitievergoeding is bijv. bedoeld voor scholing of begeleiding bij de overstap naar een andere baan.

Kosten daarvan aftrekken ?
Behalve in geld kan de vergoeding op afspraak met je werkgever ook al door deze worden ingezet voor bijv. een cursus, in afwachting van het ontslag. De kosten daarvan worden dan afgetrokken van de transitievergoeding.  Ook kosten die je werkgever eerder voor je maakte om je breder inzetbaarheid te maken buiten je dienstverband kan hij aftrekken van de transitievergoeding, ALS je daarmee akkoord gaat.

Collectieve afspraken (denk aan sociaal plan, CAO)
Tot uiterlijk 1 juli 2016 geldt een overgangsperiode voor vergoedingen en voorzieningen in collectieve afspraken met verenigingen van werknemers. In deze overgangsperiode heb je nog geen recht op een transitievergoeding.

Nieuw: Proceduretijd aftrekken (via UWV of kantonrechter)
Bij UWV wordt de proceduretijd afgetrokken  van de opzegtermijn die je werkgever moet aanhouden. Wel moet 1 maand opzegtermijn overblijven.
Bij de kantonrechter houdt deze rekening met de opzegtermijn en brengt de proceduretijd in mindering op de opzegtermijn. Ook hier moet minstens 1 maand opzegtermijn overblijven.

Ontslag: hoger beroep en cassatie
Als werknemer of werkgever niet akkoord gaan met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst, kan die daartegen hoger beroep en cassatie instellen.

Bron: rijksoverheid d.d. 11-05-2015

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/ontslagrecht-wijzigt-per-1-juli-2015/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.