Onderzoek Hoogsensitiviteit door de werkgroep IPR (Basisberaad)

In de winter 2011/2012 verdiepte de werkgroep Integrale Psychiatrie Rijnmond (IPR) van het Basisberaad zich in de hooggevoeligheid. Vooral twee personen namen het initiatief: Astrid van Ostaijen en Jan Bijl  De socioloog Raymond Cannegieter had de leiding van opzet en vormgeving van het onderzoek. Het onderzoek werd gedragen door de werkgroep IPR waarvan alle leden meededen met het overleg en de interviews. De nadruk lag op de klachten die men kan ondervinden door hooggevoeligheid. Met als doel om wegen te vinden om de hoog sensitieve personen (HSP) te helpen bij het omgaan met deze klachten. En hiervoor ook een vorm te vinden bijvoorbeeld door het organiseren van een “HSP Café”zoals dat ook in meerdere steden gebeurt. In Utrecht zelf elke week.

Het onderzoek bestond uit een vragenlijst. De vragen werden gesteld aan enkele personen uit onze kennissenkring bij wie ten minste het vermoeden bestond dat zij hoogsensitief waren. De steekproeftrekking was select en gericht op specifieke personen. Hierdoor kon de werkgroep IPR een indruk krijgen over hooggevoeligheid in het algemeen. De steekproefgrootte was 10 personen en daardoor te klein om algemene conclusies te kunnen trekken. Het was een low budget onderzoek of eigenlijk een ‘no budget’ onderzoek.

De onderzoeker, Raymond Cannegieter, hield een presentatie van het onderzoeksverslag op de plenaire vergadering van het Basisberaad op 6 maart 2012 bij het activerings centrum “Bijna Alles” van de stichting Pameijer. Dit verslag en de interactieve presentatie waarbij uit het publiek de nodige reacties en ervaringen met hun eigen hooggevoeligheid kwamen was een groot succes.

Later kwam er ook wat kritiek op de steekproef en de gerichtheid op de klachten van hoogsensitieve personen. Men had liever gezien dat de positieve kanten van hooggevoeligheid werden belicht. Wel werd als vervolg op het onderzoek het eerst café voor hoogsensitieven opgezet in Delfshaven. Dit krijgt nog een vervolg: op 21 september volgt een tweede HSP Café op de zelfde locatie. Bovendien vertoonde de organisatie Anka Psy interesse om te gaan samenwerken met de IPR werkgroep. Ook werd Annek Tol, die in Nederland publiceerd over de hooggevoeligheid, bereid gevonden om een lezing te gaan houden tijdens dit tweede HSP Café. Het onderzoek, bescheiden van opzet, heeft dus tot een aantal positieve ontwikkelingen geleid.

Raymond H.G. Cannegieter.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/onderzoek-hoogsensitiviteit-door-de-werkgroep-ipr-basisberaad/