Omscholen na de crisis

Ze buitelden over elkaar, alle projecten en initiatieven om werkzoekenden tijdens de crisis aan een nieuwe baan te helpen. Vooral in bedrijfstakken waarin het uitzonderlijk slecht ging-denk aan de bouw of tegenwoordig de thuiszorg: ging het om nieuwe kansen: werklozen aan ander werk helpen in een andere sector.

Noem het schoorvoetend of aarzelend, maar voorzichtige succesjes zijn er. ¨Toch denkt iedereen nog te dikwijls aan de eigen bedrijfstak¨, laat Ide van der Burgh van de FNV Bouw weten. Met Europese subsidie is een voorzichtige stap gemaakt om bouwvakkers aan een andere baan te helpen. Het Europese Sociaal Fonds heeft maximaal 160.000 euro beschikbaar gesteld. De vakbond legde hetzelfde bedrag bij. Er hebben inmiddels 165 mensen deelgenomen aan projecten als ‘Fit voor de arbeidsmarkt’ en ‘ESF Intersectoraal Mobiel’ om hun kansen op een nieuwe baan te vergroten.

Ongeveer 50 procent de deelnemers is het gelukt om opnieuw aan de slag te kunnen gaan. Daarvan is weer 50 procent nu werkzaam in een andere bedrijfstak. ¨We hebben mensen bijvoorbeeld omgeschoold tot tuinman, of als monteur van rolstoelen en scootmobiels¨.

Veel cao’s bevatten afspraken over scholing. Het geld daarvoor wordt opzijgezet in de zogeheten O & O fondsen, opleidings-en ontwikkelingsfondsen. De miljoenen daarvan werden besteed aan het opleiden van werknemers voor de eigen beroepsgroepen. Een willekeurige werkgever zal het zonde van zijn centen vinden als iemand zich laat omscholen voor een baan in de zorgverlening.

Als er al andere grensverleggende initiatieven zijn, is dat regelmatig omdat een sector wordt geconfronteerd met tekorten. Zo is in het banenplan voor het vervoer geld gereserveerd om 1.500 zij-instromers op te leiden tot vrachtwagenbestuurder. Door de vergrijzing van de werknemers verwachten vervoersbedrijven een tekort aan chauffeurs als het broze herstel van de economie doorzet.

Dat maakt ook de bedrijven en vakbonden in de bouw huiverig, erkent Van den Burg, ook al zijn er sinds 2008 70.000 van 180.000 banen verdwenen. ¨Er zijn in de bouw voorzichtig tekenen van herstel en er worden tekorten verwacht als de economie weer goed gaat draaien. Dat komt doordat er door de crisis minder vakmensen worden opgeleid en ook bij ons speelt de vergrijzing een grote rol¨.

De werklozen zijn zelf ook niet altijd bereid om over de muur van hun vakgebied te kijken. Van der Burgh: ¨Bedenk dat mensen soms op jonge leeftijd met hun verstand voor een vak hebben gekozen, en al werkend hun vak onder de knie hebben gekregen, zonder verder te solliciteren. Als dan na twintig jaar de onderneming failliet gaat. Die werklozen zoeken eerst een baan die lijkt op wat ze hadden. Of ze maken de keuze voor een ander beroep en laten zich omscholen. Mensen moeten hun nieuwe talenten ontdekken. Ons project kan de werklozen helpen¨.

Het absolute succesverhaal: een werkloze bouwvakker die het lukte in Angola weer aan de slag te komen. Van der Burgh: ¨In de bouw, dat dan weer wel. Maar het gaat er uiteindelijk om waar iemand behoefte aan heeft. Dat moeten we niet alleen aanvaarden maar ook helpen stimuleren zodat mensen zelf weer de regie voeren¨.

Bron: De Volkskrant, donderdag 4 september 2014

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/omscholen-na-de-crisisd/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.