De meerjarenagenda ‘Gepast gebruik en transparantie’ wordt door alle GGZ partijen gedragen. Een agenda is géén akkoord, maar wél is het een lijst met de onderwerpen die ter vergadering verder te behandelen zijn.
Doel is kwaliteit en kosten inzichtelijk te maken voor cliënten en verzekeraars, zodat de GGZ houdbaar blijft binnen de zorgverzekeringswet (ZVW). Inzicht draagt bij aan “gepast” gebruik, zodat goede GGZorg op de langere termijn betaalbaar blijft, én voor minder lasten op gebied van de administratie zorgt.
Min. E. Schippers (VWS) reageerde positief op de agenda, ze spreekt zelfs van nieuw elan: “Met deze door de GGZ partijen zelf opgestelde agenda maakt de GGZ-sector een nieuwe start, met nieuw elan. Dit moet leiden tot meer kwaliteit / meten en meer transparantie;
– zodat cliënten informatie krijgen over hun behandeling, de resultaten en alternatieven,
– zodat de zorg blijvend betaalbaar blijft.
Dit is goed nieuws.”
Verzekeraars kunnen met transparante, geanonimiseerde meetgegevens beter zorg inkopen op kwaliteitscriteria, terwijl hun eigen uitvraag op kwaliteit kan vervallen waardoor ook de administratieve lasten daarvan voor de zorgverleners afnemen.
Er komt een kwaliteitsstatuut dat ervoor gaat zorgen dat de nieuwe landelijke afspraken daadwerkelijk op het niveau van de dagelijkse zorgverlening worden toegepast.
De hoofdthema’s van de agenda, zeg maar de doelstellingen, sluiten qua inhoud aan op die van het Bestuurlijk Akkoord GGZ 2013-2014:
– regie bij de patiënt,
– streven naar kwaliteit en doelmatigheid,
– beheersing van de kosten van de zorg.
Maar de nadruk nu ligt minder op organisatie en kostenbeheersing,
de nadruk ligt nu juist meer op streven naar gepersonaliseerde zorg, afgestemd op de individuele wensen en behoeften van de cliënt met als elementen:
- “Belang van preventie en vroege interventie” – individueel en maatschappelijk belang;
- “Matched care” – niet meer zorg dan noodzakelijk, maar ook niet minder;
- “GGZ-missie” – kwalitatief hoogstaande en doelmatige zorg bieden aan mensen die dat nodig hebben;
- “Goede samenwerking” tussen de zorgpartijen – GGZ, somatische, forensische, WMO, MO, beschermd wonen, jeugdhulp, naar werk en dagbesteding, levensbeschouwelijke instellingen, enz..
- “Kwaliteit en doelmatigheid – kwaliteitsborging door Richtlijnen en ROM.
Download bijv. hier de Agenda gepast gebruik en transparantie.
Download bijv. hier de Achtergrondnotitie bij de agenda.
Voor -de behartiging van- de belangen van de cliënten en hun familie/naasten zijn voor de komende jaren met name de volgende
agendapunten van belang voor de regievoeringen door de cliënt:
1/ Versterken patiënten- en familiebeweging – MindNL (2016-2018)
De uitvoering van de agenda vereist een krachtige patiënten- en familiebeweging. LPGGz initieerde samenwerking met het Fonds Psychische Gezondheid. Dat moet nu vorm krijgen. MindNL (werktitel) zal gewaarborgd ervaringskennis inbrengen op diverse niveaus (in praktische zorg, in instellingen, op regionaal en nationaal niveau) én informatie en advies geven (een samenhangend aanbod van hulp- en advieslijnen, voorlichting, keuzeinformatie, lotgenotencontact en zelfhulp). Doel: evenwichtige positie van cliënten en hun naasten in het stelsel. (naar voorbeeld van het Engelse Mind).
2/ Ontwikkeling regionale herstelacademies – LPGGz (2016-2017)
Het PvA voor behandeling, begeleiding en ondersteuning van EPA adviseert de regionale herstelacademies (zelfregiecentra) door te ontwikkelen. Pilots starten en een ‘lerend netwerk’ opzetten.
3/ Vervolg project zelfmanagement – LPGGz (2016-2017)
Dit project leverde in 2015 de bouwstenen voor zelfmanagement (zie hier).
Vervolg doel: laat mensen die met een psychische kwetsbaarheid leven een zo zelfstandig, volwaardig en zorg-onafhankelijk mogelijk leven leiden, zo veel mogelijk in hun eigen omgeving. De regie, keuzes en beslissingen over het leven met een psychische aandoening liggen zo veel mogelijk bij de persoon zelf. Streven is dat zelfmanagement integraal en vanzelfsprekend onderdeel uitmaakt van de ggz hulpverlening in 2020.
Daartoe staan er nu vijf speerpunten op het programma:
1. Informatievoorziening en kennisuitwisseling
2. Zelfmanagement in het onderwijs
3. Somatiek en leefstijl: gezond gedrag
4. In de wijk
5. Het gebruikersperspectief in digitale zorg
Er wordt geïnvesteerd in betere, kort cyclische, terugkoppeling van de ontwikkelingen in de behandeling; in dit project gaan patiënten en professionals het gesprek hierover voeren en geven ze elkaar feedback.
4/ Samen Sterk zonder Stigma (SSzS) – SSzS (2016-2018)
In Samen Sterk zonder Stigma werken ggz partijen samen om het taboe op psychische ziekten te doorbreken. Het huidige programma (werven van ambassadeurs, werkgevers, stigma in de ggz en stigma in de media) wordt uitgebreid met gerichte aandacht op jeugd en onderwijs, programma’s om mensen aan het werk te houden en te krijgen en onderzoek naar evidence based interventies.
5/ E-health en Persoonsgebonden Dossier (PGD) – GGZNL / resp. 5. LPGGZ (eind 2016)
Het E-health project (Bestuurlijk Akkoord) krijgt het afgesproken vervolg. Belangrijk:
– ontwikkelen van een koppeltaal, (zie hier maar ook EPD gebruikersverenigingen)
– beschikbaar maken van informatie over E-health mogelijkheden voor patiënten,
– beschikbaar maken van informatie over E-health mogelijkheden voor aanbieders,
– benutten van de mogelijkheden van blended care, (een-op-een én digitaal)
– zie ook 3/5 (gebruikersperspectief digitale zorg).
Bron: rijksoverheid, d.d. 28 nov 2015 en voorafgaand