Door Bianca van Dijk
De Nationale Vrijwilligersdag is een eerbetoon aan de miljoenen Nederlanders die zich onbaatzuchtig inzetten voor anderen. Voor familie, vrienden en soms zelfs onbekenden. Zonder de vrijwilliger zijn we nergens. Zonder de mantelzorger of de daklozenopvanghulpverlener of de dierenambulancebroeder is Nederland niks waard.
Op 7 december 2023 bedanken we deze mensen, en geven we hen de eer die ze verdienen. Tijdens de Dag van de Vrijwilliger zijn er in het hele land evenementen om de vrijwilliger te bedanken. Dat gebeurt bijvoorbeeld door gemeenten, die dan soms een bloemetje sturen maar ook wel eens een hele markt opzetten waar vrijwilligers lokale producten gratis kunnen uitkiezen, of bij zorginstellingen die de mantelzorgers een speciale avond geven. (bron: fijnedagvan.nl)
Redenen om vrijwilligerswerk te doen
Je kan iets betekenen voor een ander, je ontmoet er nieuwe mensen met waarschijnlijk dezelfde interesses omdat het werk/thema hen na aan het hart ligt, het is een vorm van tijdsbesteding, je kunt er je blik verbreden, talenten ontwikkelen, ervaring opdoen, je cv aanvullen, soms kun je dankzij vrijwilligerswerk je droombaan uitvoeren en zo zijn er nog vele verschillende andere redenen om vrijwilligerswerk te doen. Je maakt er mensen blij mee en levert zo ook bijdrage aan de samenleving. Er komen steeds meer vrijwilligersbanen bij. Daarmee staat wel vast dat vrijwilligers hard nodig zijn.
Laagdrempeliger dan betaald werk.
Je kunt, bijvoorbeeld als je afgekeurd bent, toch vrijwilligerswerk doen. Dit kan zelfs een boost voor je zelfvertrouwen zijn. Plus je voorkomt zo dat je geïsoleerd raakt van de samenleving. Geloof het of niet, maar het is zelfs beter voor je gezondheid. Mensen die actief zijn, blijven vaak toch wat gezonder. Je hebt dus absoluut niets te verliezen.
Ook al je wil doorstromen naar een baan in een andere branche kan vrijwilligerswerk uitkomst bieden. Je kunt het immers op je cv plaatsen om te laten zien dat je toch enigszins ervaring hebt opgedaan in die branche.
Hoe is vrijwilligerswerk ontstaan?
In 1938 werd het Korps Vrouwelijke Vrijwilligers (KVV) opgericht. Een Amsterdams initiatief dat door plaatsen in heel Nederland werd overgenomen. Aanleiding was de dreigende Tweede Wereldoorlog en de economische crisis waardoor de positie van werkende vrouwen verslechterde. Vrijwilligerswerk was een manier om de actieve maatschappelijke betrokkenheid van vrouwen vorm te geven. (bron: https://uvv.nl/over-de-uvv/geschiedenis/)
Zelf vrijwilliger worden? In Rotterdam zijn er verschillende mogelijkheden! De gemeente Rotterdam geeft op haar website diverse mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Zorgzaam010 heeft diverse mogelijkheden (ook cursussen), en ook de Unie van Vrijwilligers.
Vrijwilligerswerk bij Basisberaad of Denkraam? Kijk hiervoor op https://basisberaad.nl/site/meedoen/vrijwilligerswerk/ of neem contact op via (010) 466 59 62 / info@basisberaad.nl