Zeer recent is de nieuwe website “naasten in kracht” gestart op initiatief van 9 cliënten- en familieorganisaties in de GGZ. De site is in opbouw naar een brede, interactieve website vol tips, inspiratie en steun. Toekomstig zullen functies met oefeningen, onderlinge steun, psycho-educatie en interactiviteit (e-health) worden toegevoegd en versterkt.
Je vindt er nu al veel algemene informatie over diverse (langdurige) aandoeningen en tips hoe daar mee om te gaan.
De doelgroep zijn alle naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid (partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden, persoonlijk betrokkenen,..).
Ervaringsverhalen staan er ook al enkele op de site. Als je dat wilt kun je ook al je eigen ervaringsverhaal als naaste delen. Gepubliceerde ervaringsverhalen worden telkens afgesloten met enige specifieke tips. De opzet is natuurlijk dat je kunt leren van elkaars ervaringen. Als naaste van iemand met een psychische kwetsbaarheid sta je bepaald niet alleen. Middels de verhalen van anderen en die van jou kun je elkaar tips geven voor en troost bieden bij de dagelijkse omgang met jouw en jullie kwetsbare naasten.
Goede verwijzingen zijn er ook al aan te treffen, waarvan ik er hier maar enkele ten voorbeeld noem, zie de site voor meer: Angst Depressie, Verslaving, Zelfbeschadiging.
Van betrokken naasten worden nogal wat dingen verwacht,
zoals omgaan met de veranderde emoties van jouw psychisch kwetsbare familielid, vriend,.. de samenwerking met diens behandelaar(s),
het draaiende houden van het huishouden en/of de balans bewaren met de rest van het gezin.
Om dat te kunnen blijven opbrengen, zul je ook goed voor jezelf moeten zorgen door bijvoorbeeld je grenzen te stellen, de nodige afspraken te maken, de juiste zorg in te schakelen, aan je eigen ontspanning en weerbaarheid werken; ga zo maar door… En dat kun je samen beter aanpakken dan alleen.
Als je tips hebt voor de besproken site, stuur ze dan graag naar m.martens@rescon.nl.
Bron: de site Naasten in Kracht; d.d. 6 oktober 2018